2011. április 16. 17:25

Sok kérdésre nem adható válasz a nemzetállam keretein belül

Díszvendégként vett részt és mondott beszédet Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető az Igazságos Oroszország pártkongresszusán, Moszkvában.

Az orosz szociáldemokrata párt fontosnak tartja az európai testvérpártokkal való együttműködést, amelyről az MSZP elnöke beszédében hasonlóan vélekedett.

 Mint mondta: a világot a 2008-ban kirobbant gazdasági válság következtében olyan kihívás érte, amire nem adható válasz a nemzetállami kereteken belül.
 
 „Feladatunk Keleten és Nyugaton egyaránt a bérből és fizetésből élők, a szegények és a nyugdíjasok érdekeinek védelme, egy igazságosabb világ építése” – fogalmazott Mesterházy Attila.


 
Ilyen szempontból a nemzetközi környezet meghatározó, s ha uniós illetve egyéb közösségekben, mint például a szocialista internacionálé kereteiben együttműködő pártok képesek eredményeket elérni, akkor azok megkönnyítik a hasonló értékrendet képviselő pártok helyzetét is.

A pártelnök külön szólt a baloldali pártok összefogásának jelentőségéről, hiszen egy igen erős tendencia figyelhető meg a világban, amely a szociális biztonság leépítését, a kisebb keresetűek, a munkanélküliek és a nyugdíjasok kiszolgáltatottságát növelné és az emberi jogok leértékelődéséhez vezet.
 
Másrészről az MSZP, ahogy eddig, úgy a jövőben is fontosnak tartja a két ország közti jó kapcsolat fenntartását, amely nemcsak a gazdaság illetve az energetika területére terjed ki, hanem a tudományos-kutató és kulturális életre is.