mszp.hu | Belföld | választás 2014 Dorog kampány
2014. március 19. 23:00

Sok sikert kívánnak Mesterházynak

„Mesterházy úr! Sok sikert kívánok, tiszta szívből!” – ezekkel a szavakkal tüntette ki a kormányváltó pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét egy talpig munkásruhába öltözött szimpatizáns az Esztergom-megyei Dorog főterén. Persze a Fidesz által fizetett ellentüntetők sem maradtak otthon.

A szokásos tüntetők a szokásos feliratokkal ellátott táblákkal várták Dorogon Mesterházy Attilát, aki a miniszterelnök-jelölti országjárása keretében szerda dél körül érkezett az egykori bányászváros főterére. Mielőtt kocsijával befutott volna, Merényi Tamás, dorogi fideszes önkormányzati képviselő a szocialista kormányok idején kicsinosított posta épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Simon Gáborozott egyet, majd kedélyes beszélgetésbe kezdett a kormányváltók ellen kivezényelt bértiltakozókkal.

Az igen komolytalan benyomást keltő tüntetők tulajdonképpen egy NEM LESZÜNK GYARMAT! feliratú táblát is hozhattak volna magukkal, mert a szépen felújított postával szemben éppen az Európai Uniós forrásokból rekonstruált orvosi rendelő és a helyi kórház épülete áll. Mint Winkfein Csaba, az MSZP Komárom-Esztergom megyei képviselője kérdésünkre elmondta, ezek még a szocialista kormányok idején újultak meg, és sajnos a helyi fideszesek nem tüntettek velük 2012-ben, amikor az Orbán-kormány államosította és elvette a város egészségügyi intézményeit.

Nem tüntettek akkor sem, amikor az Orbán-kormány lenyúlta a helyi kisvállalkozók trafikjait, majd fideszes rokonoknak és haveroknak adta oda őket. Merényi Tamás Nyergesújfalun, míg a kedves édesanyja Dorogon gazdagodott egy-egy dohánybolttal – erről a fideszes képviselő elfelejtett említést tenni a sajtótájékoztatóján.

A Fidesz által családbarátnak nevezett foglalkoztatáspolitikáról beszélt Mesterházy Attila is, miután két nagy puszival fogadta őt a főtéren Vadai Ágnes, a kormányváltó összefogás helyi jelöltje.

Mesterházy a főtéren állva leginkább a megjelentek mindennapi megélhetési gondjairól, a kormányváltók által kínált baloldali válaszokról beszélt. Idézte az OECD minapi jelentését, amely szerint Magyarországon az elmúlt években nem csak bővült, hanem mélyült is a szegénység.

Mesterházy szerint Orbán csak a gazdagok és a saját kiváltságosait hozta jobb helyzetbe, az új kormány viszont azoknak fog kedvezni, akik erre valóban rászorulnak. Többek között ezt a kijelentését is taps fogadta. Kötelet itt sem követelt senki, kormányváltást viszont annál többen kiáltottak.

A kora tavaszi szélben zajló közönségtalálkozó újabb autogramok kiosztásával ért véget. Ekkor azonban - egy egykori bányász kérdését követően - már csak az derült ki, hogy az új kormány vissza fogja adni a rokkantnyugdíját mindenkinek, aki erre valamikor jogosulttá vált.