Belföld | uniós fejlesztések parlament közoktatás
2013. augusztus 26. 16:06

Sok szülőnek a rosszkedvűség nyara volt az idei - Országgyűlés

Tanévkezdés, igazgatójelölés, uniós források, kaszinókoncesszió. Ülésezik a parlament.

Sok szülőnek a rosszkedvűség nyara volt az idei


Hiller István szerint a szülőknek és a diákoknak, valamint a pedagógusoknak is sok bosszúságot okozott az oktatási kormányzat tevékenysége, a hamarosan induló tanév ugyanis a pedagógusok legnagyobb szakszervezete szerint igen előkészítetlen.

Ennyi tiltakozás, megmozdulás, petíció emberemlékezet óta nem volt nyáron a közoktatásban - fogalmazott. A problémák közé sorolta az intézményvezetők kinevezésének ügyét, amelynek során az iskolák 20 százalékában nem jelöltek ki igazgatót. Miért kell központosítani azt, ami rendben működött? - tette fel a kérdést.

5-600 milliárd forintnyi forrás veszhet el


Az interpellációk sorát nyitó Nemény András azt mondta, kiderült, hogy az Európai Unió 13-at nem finanszíroz a 15 darab 2013-as operatív programból. A politikus közölte, hogy így viszont 5-600 milliárd forint uniós forrás veszhet el, ráadásul ezek többsége már megvalósult beruházásokat érint. A nemzeti fejlesztési tárcánál uralkodó állapotokat bíráló képviselő azt kérdezte, kiket terhel a politikai és a jogi felelősség ezért a kudarcért.

Újabb kaszinókat nyithatnak az erre kiválasztottak

Tóth Csaba szerint a kormány újabb tíz kaszinónak adna koncessziót, de az erről szóló pályázaton csak meghívottak vehetnének részt. Hozzátette: ez a módszer a dohánypiacon egyszer már jól működött, már most tudják, hogy kik lesznek a nyertesek. Emlékeztetett, hogy a kormány korábban a liberalizált rendszert megszüntette, az emiatt kieső állami bevételt pedig az online szerencsejáték magadóztatásával pótolta volna. A képviselő azt kérdezte: mi indokolja a szerencsejáték-piac bővülését, mi alapján választják ki a pályázaton résztvevőket?

Megtérítik a dunai árvíz utáni károkat?

Gőgös Zoltán arról beszélt, miután levonult a dunai árvíz, úgy tűnik, hogy a kormány elfeledkezett azokról a mezőgazdasági termelőkről, akiket komoly kár ért. Felidézte, hogy az érintett három település július 22-én fordult Bakondi György miniszterelnöki megbízotthoz, hogy több száz milliós, nem árvízi területen keletkezett kárukat térítsék meg. E nélkül őszi tevékenységüket nagyon nehezen tudnák elindítani. Úgy látta, olyan helyzetről van szó, amit nem lehet a kárenyhítési alapra bízni, és  a károk ebből az alapból nem rendezhetők.

Meddig vár a kormány az áfacsökkentéssel?

Lamperth Mónika azt kérdezte a kormánytól, hogy miért nem fogadják el a szocialisták kezdeményezését az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről. Mire várnak még, megvárják amíg az élelmiszeripar teljesen tönkre megy? - tette fel a kérdéseit az ellenzéki politikus.

Betiltható-e a Jobbik?

Nyakó István a Magyar Gárda kapcsán azt kérdezte a Belügyminisztériumtól (BM), hogy hajlandóak-e megvizsgálni azt, hogy a magyar törvények és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság döntése alapján a gárda "alapítóját, támogatóját és parlamenti képviseletét", a Jobbik Magyarországért Mozgalmat "felszámolják, betiltsák és eltüntessék az országból". Emlékeztetett rá ugyanis, hogy a gárda betiltása ellenére a múlt héten is avattak új gárdistákat Vona Gábor Jobbik-elnök részvételével.

Mikor folytatódhat végre Miskolctapolca fejlesztése?

 

Meg akarják szüntetni a szegény és a hátrányos helyzetűeket képző alapítványt, magániskolákat?