mszp.hu | Belföld
2021. január 01. 19:29

Sokak várakozásával ellentétben nem torpan meg a globalizáció

Az atv.hu körkérdést intézett kormánypárti és ellenzéki politikusokhoz, amelyben a 2020-as év értékelésére kérte őket, valamint arra, hogy írják meg: mit várnak 2021-től. Ezúttal Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnökének válaszait olvashatják.

Az MSZP társelnöke úgy látja, a járvány nem okoz nagy átalakulást a társadalmi berendezkedésben, ám kisebb, de nem jelentéktelen változásokat előidéz. A politikus szerint valamelyest változhat a gazdaságpolitika is, felismerve a számos országban elhanyagolt egészségügy fejlesztésének szükségességét.

- Mi volt ön szerint 2020 legfontosabb világpolitikai és belpolitikai eseménye?

2020 a koronavírus-világjárvány miatt volt rendkívüli év, ám közben fontos világpolitikai és belpolitikai események is történtek. Az előbbiek közül legjelentősebb az amerikai elnökválasztás; Joe Biden győzelme Donlad Trump felett azt bizonyítja, hogy a progresszív erők napjainkban is vereséget mérhetnek a jobboldali, retrográd populista politikára. Fontos események történtek az EU-ban is: a helyreállítási alap létrehozásával első alkalommal született döntés arról, hogy az Unió hitelfelvevőként jelenik meg a nemzetközi pénzpiacon, s szintén első alkalommal kapcsolódott össze politikájában a pénzügyi támogatási rendszer és a jogállamiság. Hazai szemmel azonban e siker még nem teljes, mert Orbán időt nyert, de mindannyian tudjuk, hogy a Fideszt nem Brüsszelből fogják, hanem itthon kell legyőznünk.

A belpolitikát is alapvetően meghatározta a koronavírus-járvány, s az azzal szükségszerűen együtt járó, feltehetően 6 százalék körüli gazdasági visszaesés. Ugyanakkor a jövő szempontjából döntő fontosságú volt a köztársaságpárti erők teljes körű egységének megteremtése, melynek folyamatában a közös egyéni jelöltekről és a miniszterelnök-jelöltről szóló megegyezés után, december 20-án a közös listáról is döntés született. E három feltétel együttes teljesülése tíz év óta először ad lehetőséget arra, hogy az ellenzék eséllyel versenyezzen a Fidesz-KDNP szövetséggel.

- Kik kerültek ki megerősödve és kik meggyengülve ebből a rendkívüli évből?

A kormány gazdaságpolitikája következtében a nemzeti burzsoázia legfelsőbb rétegét alkotó oligarchák tovább erősödtek, a munkavállalók jelentős részének pozíciója pedig, látványosan gyengült. Különösen nehéz helyzetbe került csaknem 300 ezer álláskereső, akik közül több mint 150 ezren már semmilyen állami juttatásban nem részesülnek.

- Min változtat a magyar és általában az európai társadalom berendezkedésében a koronavírus-járvány?

Valószínűleg e járvány sem okoz nagy átalakulást a társadalmi berendezkedésben, ám kisebb, de nem jelentéktelen változásokat előidéz. A vírus leküzdése után is sokkal szélesebb körben fennmaradhat, életünk részévé válhat, a home office, az online oktatás, az online kereskedelem és az ételfutár szolgálat. Sokak várakozásával ellentétben nem torpan meg a globalizáció, hiszen ismételten bebizonyosodott, a világméretű válságok nemzetállami keretek között egyre kevésbé oldhatók meg. Valamelyest változhat a gazdaságpolitika is, felismerve a számos országban elhanyagolt egészségügy fejlesztésének szükségességét. Mivel az Európai Unió 2008-2009-cel ellentétben most nem megszorításokkal reagált a válságra, feltételezhetjük, hogy a jövőben is a költségvetési egyensúly és az államadósság alakulása mellett, más prioritásokat is érvényesít majd, visszaszorítva ezáltal a korábban, a megszorításokkal is megerősített jobb-és szélsőjobboldali erőket.

- Mit vár 2021-től? Mi lesz az új év legfontosabb fejleménye?

2021-től a világjárvány leküzdését és a világgazdaság növekedési pályára állítását várom. Emellett az EU, és ezen belül Magyarország helyzetére jelentős befolyást gyakorol majd a 2021 márciusi holland - és még inkább a szeptemberi német - parlamenti választás. Európa sorsát jelentős mértékben érintheti, hogy sikerül-e stabilizálnia Olaszországot a progresszív balközép kormánynak, vagy előrehozott választás nyomán egy szélsőjobboldali Salvini kabinet jön-e létre, amit a Fidesz annyira vár.

- Milyen kihívás előtt áll a magyar kormány és az ellenzék 2021-ben?

A magyar kormány számára is részben a vírus leküzdése és a gazdaság talpra állítása jelent kihívást, részben pedig a köztársaságpárti ellenzék várható további erősödése, amelyet minden eszközzel próbál megakadályozni. Az ellenzék számára az előválasztások lebonyolítása, beleértve a miniszterelnök-jelölt megtalálása mellett az jelent igazi kihívást, hogy meg kell győznie a társadalmat arról, hogy több van az országban, mint amit Orbán kihoz belőle és belső erőkkel is el tud távolítani egy autoriter rendszert.

- Melyek a személyes céljai 2021-re?

Felkészíteni az MSZP-t és az ellenzék egészét a 2022-es választásokra, valamint újra indulni a XVIII. kerületi választáson.

- Hogyan töltötte a karácsonyt és szilvesztert az idén?

Az ünnep mindkét részét nagyon szűk családi körben töltöttem.