mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 06. 17:03

Sokaknak már le is járt az álláskeresési támogatás, több százezren vannak az út szélén

Sokaknak már le is járt az álláskeresési támogatás, több százezren vannak az út szélén
Hiába jelentette be a kormány, hogy lettek új munkahelyek, összességében nem nő a foglalkoztatottság.

Mindemellett azt is titkolják mekkora támogatást adnak azoknak a multiknak, amelyek eközben ezres nagyságrendben építenek le.

Sok tízezer ember mostantól már nem is kapja tovább az álláskeresési támogatást, hiszen az ma Magyarországon mindössze három hónapig jár, emlékeztetett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke csütörtökön az ATV Start című műsorában.

Jóllehet, vannak, akik vissza tudtak térni az eredeti munkahelyükre dolgozni, a KSH és minden mérvadó független gazdasági lap beszámolója szerint továbbra is folynak az elbocsátások. Így, mivel a kormány gazdaságvédelmi intézkedései elégtelenek, a bejelentett új állásokkal együtt sem tud emelkedni a tényleges foglalkoztatottság, magyarázta a szocialista politikus.

„A járványhelyzet kezdete óta már túl vagyunk három hónapon, ezért az emberek kikerültek az álláskeresési regisztrációból. A KSH adatai szerint nem csökken a tényleges munkanélküliek száma. Bár egyes szektorokban többen visszamentek dolgozni, a szakszervezetektől még mindig azokat a híreket kapjuk, hogy több helyen elbocsátások, leépítések vannak” – mutatott rá.

„A mi információink szerint, amelyek egyrészt szakszervezeti források, másrészt olyan gazdasági szaklapok és elemzők információi, akik komoly szakmai munkát végeznek, nagyjából 260.000 ember vesztette el a munkahelyüket. A cégek részéről pedig olyan hírek jönnek, hogy még mindig nagyon nehéz a bértámogatásra regisztrálni, és segítséget kapni; vannak, akik ezt már elkezdték április közepén és még mindig nem jutottak semmilyen pénzhez” – tette hozzá.

Az alelnök emlékeztett, míg a Magyar Szocialista Párt első pillanattól azt kérte, hogy a teljes munkabérre járjon 80%-os bértámogatás, csak 30-70%-ot ad a kormány.

Kérésre az Audi és a TESCO tervezett átszervezését is kommentálta. „Egy hónapja hozzánk is eljutottak olyan információk, amelyek szerint az Audi jelentős létszámleépítést lengetett be a kormány felé. Nem szerettünk volna izomból nekimenni az Audinak, mert szerintünk a piaci szereplők teszik a dolgukat, ők profitot szeretnének. A munkavállalók védelme a kormány feladata” – magyarázta.

Hangsúlyozta, az MSZP megkérdezte az illetékes minisztériumtól, milyen állami támogatásokat kapott az Audi, illetve várható-e létszámleépítés. „Nagy a sumákolás. A 12.000-es létszámból 9000 főre kért támogatást az Audi, tehát gyaníthatóan fog létszámot csökkenteni, de csepegtetve. Egyrészt nem újítja meg a szerződéseket, másrészt első körben a kölcsönzött munkaerőtől szabadulnak meg”.

Reagálva a kormány által beharangozott új munkahelyekre elmondta, „Nagyon szeretnénk, ha munkahelyek jönnének létre, és nagyon örülünk, ha jönnek cégek és munkahelyeket teremtenek. Aminek nem örülünk, hogy hatalmas adókedvezményeket kapnak, majd pedig a profitot kiviszik az országból, és ezek után még sorba állnak újabb támogatásért. Az Audinál például 900 milliárdos profitkivitelről beszélnek” – tette hozzá.

Komjáthi Imre megerősítette, erről is megkérdezték az államtitkárt, de nem kaptak érdemi választ. „Azt szeretnénk, hogy tisztán lássanak az adófizetők, hogy mennyi kedvezményt kapnak ezek a cégek, mennyi profitot visznek ki az országból, és utána mennyi állami támogatást kapnak még.

A TESCO kapcsán tegnap beszéltünk a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, aki elmondta, olyan átszervezés folyik, hogy minden ember mindenhol bevethető legyen, ezért itt is sokszáz fős leépítés várható”.

Kiemelte, pártja szerint a szakszervezet dolga, hogy ügyeljen a törvényességre, és kérik is a kormányt, hogy mivel stratégiai partnerről van szó, legyenek szívesek segíteni abban, hogy minél hamarabb munkát kapjanak az emberek.

„Szíjjártó Péter februárban együtt fotózkodott a cég vezetőivel, és nagyhangon bejelentette, hogy 800 fős munkahelyteremtés történt. Szeretnénk látni, hogy Szijjártó ott van a dolgozók mellett és megígéri nekik, hogy minél hamarabb munkát kapnak az elbocsátottak!” – zárta szavait Komájthi Imre.

Kapcsolódó párttagok