2011. szeptember 16. 11:49

Sopronban összeomlott a költségvetés

Tegnap kiderült Sopronban a valóság. A városi közgyűlés tárgyalta Sopron gazdálkodásának 1. félévét. A város iskoláinak, óvodáinak elfogyott a pénze!

Van óvoda ahol az éves tervezett dologi kiadások 89 % elfogyott félévig. Van szakképző iskola, ahol 98 %-on és van gimnázium, ahol 124 %-on áll az éves dologi (rezsi) kiadások szintje július 1-én. Továbbiakban nem képesek fizetni a vizet, a villanyt, fűtést és a karbantartásokat. Kérdéseinkre nem érkezett válasz a Fidesz részéről, vajon miből fogják kifizetni a jövőben ezeket.

Pedagógusokat, óvónőket, gondozókat küldenek el munkájukból. A GyIK-nak már új nevet keresnek, hiszen a város nem vállalta tovább a gyermekek házának üzemeltetését. A szociális kiadások tarthatatlanok, pedig még most jönnek majd a kormány által megvont fűtési támogatásokért. A szociális kiadásokra a 2011. február 24-én elfogadott költségvetésben 208 millió forintot terveztek, de július 1-ig 210 millió forint elfogyott! Milyen tervezés ez és mi jut így őszre és télre?

Helyi Témára persze továbbra is futja, sőt a többi sajtókiadást még növelik is, de a Polgármester személyes ügyének tekintett belvárosi sorompóra sem lett elég a tervezett 20 millió, újabb milliókat kellett odacsoportosítani.

A város adóssága az egekben, tartalékai kimerültek. 5 éve vezetik a várost, de semmilyen felelősséget nem hajlandóak vállalni a kialakult helyzetért, még mindig a visszamutogatás a legfőbb mondanivalójuk.

A városvezetés talán a Fideszes kormányra vár, hogy segítsen nekünk végre, de 1 és fél évvel a választások után, még mindig nincs fogalmunk arról, hogyan is akarnak minket megsegíteni.

Igaz, ha Sopront is úgy segítik meg, mint a bajban lévő devizahiteleseket, vagy úgy segítenek, mint az egykulcsos adóval az átlagembernek, akkor talán jobb is, ha még nem ismerjük a Fideszes kormány szándékait.

Kalmár István,
az MSZP soproni elnöke