mszp.hu | Belföld
2020. június 30. 15:58

Sorban állnak az emberek az MSZP Lánchíd-felújító akciójának támogatásáért

Sorban állnak az emberek az MSZP Lánchíd-felújító akciójának támogatásáért
Hazugságokkal játszmázik a kormány, miközben nyilvánvaló az emberek többségének elvárása a Lánchíd felújításával és más közcélú feladatok támogatásával kapcsolatban – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője kedden az ATV Start című műsorában.

Nem akarja a kormány a szükséges 10 milliárdos állami támogatást megadni a Lánchíd egyre halaszthatatlanabb felújításához. Orbán Viktor miniszterelnök érvként egy államkincstári papírt lobogtatott a minap a parlamentben igazolandó, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2020. március 31-én 180 milliárd forintos állampapír állománnyal rendelkezett, ezért nincs szüksége az állami segítségre. Harangozó Tamás, az Országgyűlésben rendelkezésre álló idő szűkössége miatt, érdemben már csak az ATV-ben tudott erre reagálni. Mint ismertette, a 180 milliárdból 114 eleve adósság, a többi pedi le van kötve különböző beruházásokra.

„Az önkormányzat lekötött beruházásai között szerepel például a Vakok Óvodájának felújítása, a Blaha Lujza tér vagy a Széna tér felújítása, vagy éppen a 3-as metró akadálymentesítése, ami nagyon foglalkoztatja az embereket és megoldandó probléma, de vannak mások is. Tarlós úr itt hagyott 3 millió négyzetméternyi teljesen lepusztult, azonnali felújításra szoruló utat, melyek néha már életveszélyes állapotban vannak. Itt maradt továbbá rengeteg felüljáró híd, többszáz kilométernyi csatorna, amely folyamatos csőtöréseket okoz: ezekhez az elmúlt 9 évben nem nyúltak, sőt, egyetlen híd sem lett felújítva az elmúlt 9 évben. Itt van a dóm is, szóval repkednek a 10-20-30 milliárdok mindezekbe” – magyarázta a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A felújítás aktualitásával és annak akadályaival kapcsolatban emlékeztetett, 2015-ben már egyszer beszakadt a Lánchíd aszfaltja, tavaly szeptemberben pedig Tarlósék kiírtak egy közbeszerzést, ám ezt végül eredménytelennek nyilvánították. „Azóta elvették a parkolási bevételt és az iparűzési adót: itt is repkednek a 20-40 milliárdok. Visszavonták a felajánlott hitelt is; még azt is elvették, amit beígértek. A minap pedig még 5 milliárdot elvett Gulyás Gergely a Fővárostól. De tegyük ezt félre, ez a Lánchíd! Egy olyan miniszterelnökről beszélünk, aki a parlamentben a múltkor azt mondta, hogy ők mindent megoldanak. Akkor ezt nem akarják megoldani?” – tette fel a kérdést Harangozó, illusztrálandó a kormány hozzáállásáát.

„Nagyon úgy tűnik, hogy a válasz erre az, hogy nem akarják megoldani, mert pitiáner, alantas politikai játszmát akarnak játszani a Lánchíddal, ami szerintem nem normális! Ezzel szemben ma ott tartunk, hogy a Főváros 10 milliárd forintot szeretne kérni az államtól, a többit ő hozzáteszi a sajátjából. Erre sem hajlandóak, és közben 6 milliárd forintot fog az ország eldajdajozni három nap alatt augusztus 20-án. Ez az igazán bosszantó, és ez teszi világossá szerintem mindenki felháborodását. Nem arról van szó, hogy itt a minisztériumok, a kormány meghúzza a derékszíjat, lemond 8 havi fizetéséről, mert mindenki kétségbe van este, hogy „Úristen, de rosszul állunk”, hanem három nap alatt annyit fog elmulattatni a kormány az országgal, mint amennyivel a kormány hozzájárul a Lánchíd felújításához, ez szerintem – nem tudok mást mondani – egy beteg dolog”.

Az MSZP kupakos szavazatgyűjtő kampányáról kérdezve elmondta, „Nagyon-nagyon népszerű, nagyon sok helyen sorba állnak az emberek, aláírnak, ezzel is kinyilvánítják nemtetszésüket. (…) A budapestieket ez felháborítja, az ő életükkel ne is szórakozzanak azért, mert most politikai játszmát akarnak játszani”!

Harangozó Tamás a Lánchíd jelentőségéről is szólt, emlékeztetett, nem a felcsúti kisvasutat szokták mutogatni a különböző nemzeti jelképeinken, hanem a Lánchidat. „Másrészről pedig Budapest közlekedésének egy nagyon fontos csomópontja: a budai hegyoldalból leereszkedő miniszterelnök pontosan tudja, mert a kisbuszával, ahogy néztük a PR-videót, ő is azon jött át reggelente. Ha az ott megszűnik, akkor fél Budapest fejre áll”.

Végezetül az MSZP-s képviselő a jobbik alelnökjelöltségének fideszes meg-nem-szavazásáról, és annak jelentőségéről beszélt, hogy tisztességtelenül okoztak kellemetlenséget a Jobbiknak és felborították a mindenkori szokást. „Holnap-holnapután meg a következő években beláthatatlan következményei lesznek, hiszen, talán azt mindenki belátja, hogy örökre nem lesz Fidesz-kormány. Most akkor a következő többségi parlamentben majd azt mondja a Jobbik, hogy ő addig itt nem szavaz meg semmit, amíg a Fidesznek az összes pozícióját le nem szavazzuk?

Ez hova fog vezetni? Ez olyan, mint amikor odamegy a nagyfiú a kisfiúhoz, lekever neki egy pofont, elveszi a mobiltelefonját és elsétál vele. Ha ilyet meglép valaki egy országban politikai vezetőként, kormánypártként, azzal ezt a mintát mutatja a polgároknak, hogy „amit tudtok, azt megcsinálhatjátok nyugodtan…”, szerintem ez gusztustalan”.

Kapcsolódó párttagok