mszp.hu | Gazdaság | Vidékfejlesztés
2023. július 18. 14:53

Sorban mennek tönkre a gazdák - a kormány képtelen kezelni a helyzetet

Sorban mennek tönkre a gazdák - a kormány képtelen kezelni a helyzetet
A kormány nem nyújtott korábban sem valódi segítséget a gazdálkodóknak, mára pedig kilátástalan helyzetbe kerültek a termelők. Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány nem vonulhat ki a vidékiek életéből, nekik is jár a tisztességes élet.

A hazai növénytermesztők egyre nagyobb bajba kerülnek, sürgős segítségre van szükségük, hiszen a több mint egy éve száguldó és rekordmagas infláció jelentősen megnövelte a termelők költségeit. A termékek előállítási ára lényegesen megnövekedett, miközben a gabona ára a felére esett vissza. A növénytermesztők komoly veszteségeket szenvednek el, többségük 100-150 ezer forintot bukik hektáronként, szemléltette a helyzetet Harangozó Gábor.

Az MSZP alelnöke hozzátette, a korábbi export-tilalom tovább tetézi a termelők nehéz helyzetét, továbbá az ukrán gabonabehozatalra is későn adott választ a kormány, ez is tovább fokozta a helyzetet. Mindemellett a raktárokban is hatalmas a gabona mennyisége, így hamarosan raktározási gondokra is lehet számítani. Mindezt egy olyan év után kellett elszenvednie a gazdáknak, melyben nagyon komoly aszálykárokat szenvedtek el, ám akkor sem kaptak érdemi kárenyhítést, hiszen az 1000 milliárdos kárral szemben mindössze 50 milliárd forint kárpótlást biztosított a kormány. Ez a termelőknek pedig további likviditási gondot okoz.

A kormány a támogatott hitel lehetőségéből márciusban kizárta a termelőket, ezzel az Orbán-kormány gyakorlatilag agrár, falu és vidék ellenessé vált. A kormány nem csak a gazdálkodókat vérezteti ki, hanem folyamatosan leépíti a falvakat is. A postabezárások, a tönkretett vidéki kisboltok, a „lenyúlt és bezárt” Takarékszövetkezet, a leépült orvosi ellátás és a működőképesség határán táncoló oktatás jellemzi ma a vidéket.

Harangozó Gábor kiemelte, eddig a mezőgazdaság stabil megélhetést tudott biztosítani, azonban ma már a gazdálkodók is sorra mennek tönkre. „Az állam közben hibát hibára halmozva képtelen kezelni a helyzetet” – az MSZP alelnöke hozzátette, az infláció továbbra is az egekben van, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági árak bezuhantak. Ez is azt támasztja alá, hogy nem a mezőgazdasági árak miatt növekedtek elsősorban az árak, hanem a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt.

A kormányzati pénzhiány miatt pedig az állam vált a legnagyobb föld-spekulánssá is, megváltoztatták és átláthatatlanná tették a föld árképzését, az utóbbi hetekben pedig kétszeres áron kezdték meghirdetni az állami földeket. Ez is a kormány költségvetési bevételnövelését segíti elő, nem a gazdák védelme vagy a kistermelők helyzetének javítása a cél.

Az oroszok bejelentése, miszerint elzárják az ukrán gabona Földközi-tengeri szállítását pedig újabb gabonadömpinget fog jelenteni az európai piacra nézve. Harangozó Gábor szerint azonnali intézkedésre van szükség, „a vidéken élő embereknek is joga van a tisztességes élethez, az állam nem vonulhat ki a falvak életének rendbetételéből” – szögezte le az MSZP alelnöke. Elmondta, sürgősen meg kell egyezni az Európai Unióval a gabonaválság megoldásában és el kell kezdeni a falvak közszolgáltatásának megszervezését.

Kapcsolódó párttagok