mszp.hu | Belföld
2021. március 11. 18:57

Soron kívül oltsák azokat, akik az országot működtetik!

Soron kívül oltsák azokat, akik az országot működtetik!
Módosítsa végre a kormány az oltási rendet, vegyék előre a bölcsődei, óvodai dolgozókat, a pedagógusokat és a városüzemeltetésben, a közlekedésben és a kiskereskedelemben dolgozókat - mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Kormányinfóra reagálva.

„Nem normális az az ország, ahol a metró leállásának fenyegetése (…) az egyetlen helyzet, amikor a kormány hajlandó lépni” – mondta arra utalva, hogy a metró dolgozóit előre vették a sorban, miután hétfőn elhangzott: ha még két ember megbetegszik, leáll a metró.

Józan paraszti ésszel belátható, hogy soron kívül be kellene oltani azokat, akiknek működtetnie kell az országot, „különben le fog állni az ország” – mondta online sajtótájékoztatóján Harangozó.

Felhívta a kormány figyelmét: azonnal kezdje meg a rendőrök, katonák és egyenruhások beoltását, de főleg a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozókét, mert az, hogy ők sem ők, sem a fogvatartottak nem kaptak oltást, „embertelen kategória és rengeteg problémát fog okozni”.

„Nagyon-nagyon nyomatékosan” aláhúzta: menjenek az emberek, oltassák be magukat, mert hosszú távon csak az a megoldás, rövid távon pedig életet menthet.

Az MSZP, mint felelős politikai erő nevében javasolta és követelte: rendelettel azonnal szabályozza a kormány, hogy akinek munkaidőben kell oltásra mennie, vagy esetleg tünetekkel ez után egy-két napig otthon kell maradnia, az 100%-os távolléti díjat kapjon, ne a jóval alacsonyabb táppénzt.

„Ez nagyon fontos kérdés az emberek szempontjából, és ha fölfogja a kormány, akkor talán rá fog jönni, hogy a védekezés szempontjából is egy sarkalatos kérdés, hogy minél többen tudjanak elmenni oltakozni” – világított rá.

Közölte: „minden türelmünk elfogyott” a 100%-os táppénzzel és a 80%-os bértámogatással kapcsolatban. Előbbit a szocialisták javaslata szerint mindenkinek meg kellene kapnia, aki koronavírussal megfertőződött.

A 80%-os bértámogatás ügyében pedig „értetlenül állnak”, miért nem hívta le mindeddig a kormány a pontosan erre a célra szolgáló, Magyarországnak járó uniós forrásokat, melyek összege akár egymilliárd euróra is rúghat.

A kormány „bőven ki tudná belőle fizetni minden egyes magyar munkavállalónak, akit a lezárás érint, a bérének  a 80 százalékát” – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Megjegyezte: szégyene a kormánynak, hogy február 25. óta csak 9-10 milliárd forintot tudott bértámogatásként kifizetni, eddig összességében 50 milliárdot, azt is nagyon nehezen, mindenféle adminisztrációs akadállyal.

„Így már értjük, hogy miért érkezik annyi panasz az érintett cégektől, hogy hiába próbálnak folyamodni ezért a lehetőségért” – mondta Harangozó.

Azt is szeretnék tudni, mi volt az oltási káosz valódi oka és kik a felelősei, „és hogy képesek lesznek-e egyszer csak kijavítani”, hiszen azóta is kaotikus SMS-eket küld a kormány a regisztráltaknak – mondta.

Felhívta a figyelmet a szombathelyi példára, ahol a Nemény András szocialista polgármester vezette városvezetés a helyi kormányhivatallal egyeztetve három új oltópontot nyitott meg, és majdnem 90 munkatársát irányította át, hogy az orvosok oltás melletti adminisztrációs terheit vegyék át.

„Erről beszélünk! Tisztelt uraim, erről beszélünk hetek óta, hogy az önkormányzat nem ellenség vagy ellenfél, hanem a legfontosabb partnere kéne legyen a kormánynak abban, hogy az emberek egészségét megvédjük!” - jelentette ki.

Kifogásolta, hogy Kormányinfón Gulyás Gergely „elképesztő módon” „egyetlenegy épkézláb mondatot vagy bejelentést nem tett a védekezést, vagy éppen a magyar emberek megélhetését érintő kihívásokkal kapcsolatban”; ezek szerint a kormányülésen nem volt szó a hétvégi, „szinkronizációnak csúfolt” oltási káoszról, az élelmiszer- és benzinárak elszabadulásáról, az emberek megélhetésének romlásáról, de a sorra megtelő kórházakról sem.

Az erre való reakcióját Harangozó tíz másodperces csenddel fejezte ki.

Kijelentette: a kormány jelenleg „szemlátomást” nem képes megbirkózni a rábízott feladatokkal, és Gulyással együtt csak nevetségessé teszi magát, ha „a baloldalra meg Brüsszelre való mutogatással kívánják elfedni a kormányzati tehetetlenségüket”.

„Arra kérjük őket, fejezzék be a bohóckodást, a mellébeszélést és a felelősséghárítást!

Szükség van a segítségre, (…) szükség van a javaslatokra. Mi állunk rendelkezésre” – mondta.

Kapcsolódó párttagok