Sorsdöntő költségvetés elfogadása előtt áll az EU

Egy beruházásokra alapozott, a növekedést ösztönző és az uniós polgárokba befektető költségvetés valamennyi tagállam érdekeit szolgálja – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az EU 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéről szóló vitához benyújtott hozzászólásában.  

Az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozóját megelőzően tartották a plenáris vitát. A csúcstalálkozón várhatóan politikai megállapodás születik a többéves költségvetési keretről. A döntéshez a tagállamok egyhangú támogatása, valamint az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges.

Gurmai Zita bírálta a tagállamokat, mert a költségvetésről folyó tárgyalás puszta számháborúvá vált, amelyben a tagállamok kizárólag a saját, rövid távú érdekeiket tartják szem előtt. Az EP-képviselő kiemelte: a kohéziós források tervezett csökkentése tovább fogja növelni az Európai Unió régi és új tagállamai közötti különbségeket. A költségvetés lefaragása emellett tovább növelné a legsebezhetőbb emberek kiszolgáltatottságát, mert olyan fontos és eredményes kezdeményezéseket sodorna veszélybe, mint például az erőszak áldozatául esett nőket támogató Daphne program.

„Az elmúlt években láthattuk, hogy a megszorítások sehová sem vezetnek. Most egy olyan uniós költségvetésre van szükségünk, amely segít a munkahelyteremtésben és ösztönzi a gazdasági növekedést” – fogalmazott Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az EP szocialista-demokrata frakciója kiáll a kohéziós támogatások, a növekedésösztönző intézkedések, az oktatás, valamint kutatás-fejlesztési projektek támogatása mellett.

„Fordulóponthoz érkeztünk az európai országok közötti együttműködésben is. Két út áll előttünk: a tagállamok folytathatják a most követett, megszorításokon alapuló válságkezelést, és – bármiféle jövőkép nélkül – reménykedhetnek abban, hogy egyszer majd jobbra fordulnak a dolgok. Vagy dönthetünk egy ambiciózus Európai Unió mellett, amely hajlandó befektetni a polgáraiba és a jövőbe. Én ez utóbbira szavazok” – zárta hozzászólását a képviselő.