Sorsukra hagyott menedékkérők, növekvő hajléktalanság, megrendült közbiztonság

Miközben a Fidesz abszurd törvényt alkot a hajléktalanság tiltásáról, addig egy másik intézkedéssel emberek tömegeit taszítja hajléktalanságba.

Ugyanis júniusban egy ostoba törvénymódosítással 18 hónapról 2 hónapra csökkentették a hazánkba érkező menedékkérők elhelyezésének időtartamát. Az MSZP-frakció már ekkor felhívta a figyelmet a várható drámai következményekre. A Fidesz azonban lesöpörte módosító javaslatunkat.

Sajnos a kritikánk megalapozottnak bizonyult. Menedékkérők tömegeit teszik ki a befogadó állomásokról és közösségi szállásokról, akiknek ezt követően éhhaláltól fenyegetve a magyar városok utcáin kell várniuk a hatóságok döntését. Ez nemcsak a végső kétségbeesésükben otthonukat hátrahagyó, hazánkba érkező migránsok tömegeivel szemben embertelen eljárás, de a közösségi szállásoknak otthont adó települések biztonságát is aláássa.

Mi már májusban szóltunk, a Fidesz politikusai azonban csak most döbbentek rá, milyen robbanásveszélyes helyzetet állítottak elő. Reakciójuk a szokásos kétségbeesett kapkodás. Egy vasárnap benyújtott, és már ma napirendre kerülő törvényjavaslatban a hajléktalanellátó intézményektől várják a probléma megoldását ahelyett, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a közösségi szállásokon és befogadóállomásokon biztosítanának ellátást.

Ezzel beismerik, hogy képtelenek kezelni a növekvő migráció következményeit, inkább tudatosan növelik a hajléktalanok számát. Újabb szomorú bizonyítéka ez az Orbán-kormány teljes alkalmatlanságának.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes