2012. július 02. 11:00

Sorvad az 'önhiki' is az önkormányzatokkal

Az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak járó támogatások első körös pályázatán túl vagyunk 2012–ben. A tavalyi 30 milliárdos keret, tovább csökkent 24 milliárd forintra. A támogatottak köréből kikerültek a megyei önkormányzatok. Tavaly is minden forduló után hangsúlyozták az MSZP politikusai, hogy az „önhiki” támogatás mára elvesztette normatív alapjait, ami még az MSZP kormányzás alatt meg volt.

Halmi József megyei alelnök elmondta, bár a fideszes önkormányzatok irányába a kormány ceruzája erősebben fogott. Nincsenek akkora kiugró különbségek, mint az elmúlt évben voltak. Az „önhiki” pozitív irányba mozdult az idén, hiszen a beadott pályázatok mind kaptak támogatást. Talán rájött a kormány arra, hogy egy kicsit túlzásba vitte bizonyos településeken a tavalyi osztogatást. Példaként Túristvándi települést említette a politikus, akik tavalyi évben 59 millió támogatást kaptak. Míg tavaly 29 milliót kapott első körben, ma láthatjuk, első körben „csak„ 9 milliót adtak, bár Túristvándi esetében a polgármester asszony országgyűlési képviselő is, és biztos szükség van a szavazataira.

A bélyeg azért a szocialista településeken rajta van. Nyírbátor 9 milliót kapott, nem hiszem, hogy ebben nem volt politikai döntés.  – mondta. Nyírtelek 16 milliót,  ha a városok arányában nézzük, az is kevesebb. Győrtelek 4 millió 500 ezer forintot, a negyedik MSZP politikus által irányított település Sonkád 2,8 millió forintot kapott. Kisvárda továbbra is vezeti a toplistát 121 millióval, Mátészalka 94 millióval második, Vásárosnamény 62 millióval harmadik. Mindhárom települést fideszes polgármester irányítja. A politikai színezetét nem vesztette el az „önhiki” támogatás, a „fideszes polgármesterek előnyben részesülnek”!

Felháborító, hogy bizonyos önkormányzatokat akár a mi kormányunk, akár a Fidesz telenyomja pénzzel pl. Mátészalka, aki az MSZP kormány alatt „önhiki”-ből  4 év alatt 400 milliót kapott, tavaly hasonló összeget kapott, és nem javul a gazdálkodása. Kíváncsi lennék, hogy a Fidesz kormány alatt egy MSZP politikus által vezetett település esetében, ha ennyi támogatás után nem javulna a gazdálkodás, mit tenne a kormányzat? – mondta a képviselő.  Bizonyos településeken olyan a pénz odaítélése, mintha egy mély kútba dobnák.

Továbbra is üdvözöljük azt a kormányzati felfogást, hogy január 1-től megszűnik az önhiki! A településeket kell támogatnia a kormánynak és nem a polgármestert illetve a képviselő testületet. Ha az „önhiki” támogatás megszűnik, akkor tisztább viszonyok lesznek az önkormányzatiságban, amíg az él.

Hiszen a 400 milliárdos vagyonkivonás az önkormányzatokból, az önkormányzatiság megszűnését jelenti. A járási hivatalok felállításával egyértelműen egy diktatórikus rendszer, politikai felső irányítás lesz, ami azt jelenti, hogy a Fidesz mindenről tudni akar, bele akar szólni a települések életébe. Sajnos a feladat alapú finanszírozásnál  sejthető, hogy megint számítani fog, hogy milyen színezetű az önkormányzat.

(kép: Blikk)