2012. május 30. 13:49

SOS-intézkedések gyermekeink egészségéért

A Fogyasztóvédelmi bizottság hetekkel ezelőtt áttekintette a gyermekétkeztetés fogyasztóvédelmi kérdéseit, és egy, a kormány számára előkészített ajánlást is elfogadott. Erre a döntéshozók érdemben eddig nem reagáltak, az MSZP így saját javaslatokkal segíti a probléma mielőbbi rendezését.

A Magyarországon működő több mint 9000 közéétkeztető ma naponta alig 260 forint nyersanyagnormából főz. Ez nem elég az egészséges táplálkozás modern elveinek megfelelő étel előállításához. Egy felmérés szerint a hétéves korosztály 20-25 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A határozati javaslat rögzíti, hogy azonnali intézkedésekre van szükség a táplálkozással összefüggő betegségek és az alultápláltság felszámolására, valamint elsősorban a szülők tájékoztatására annak érdekében, hogy gyermekeik egészségesebben étkezzenek. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy:

- dolgozzon ki egy olyan átfogó jogi szabályozást a közétkeztetésre, amely a szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásában szereplő előírásokat kötelezően betartandó rendelkezésként határozza meg!

- hozza létre a dietetikai szakfelügyeletet!

- mérje fel, hogy megyei szinten mekkora összeggel járulnak hozzá az önkormányzatok a gyermekétkeztetéshez!

- szabályozza az iskolai büfék kínálatára vonatkozó előírásokat!

A szükséges intézkedések határidejét - mint az Országgyűlés illetékes szakbizottságának elnöke - ez év július 15-ben állapítottam meg. Remélem, e javaslatok nem jutnak a többi kezdeményezésünk sorsára, illetve, hogy az
Országgyűlés is úgy gondolja, hogy a gyermekek egészsége és egészséges táplálkozása éppen olyan fontos, mint az egy hét alatt elfogadott, társadalmi egyeztetésen át nem esett előterjesztések.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
az MSZP elnökhelyettese