mszp.hu | Belföld | Human Rights Watch esélyegyenlőség
2015. február 19. 15:55

Sötét, de éles képet fest Magyarországról a HRW

Bár az Orbán-kormány alaptalan vádaskodásról beszél, a Human Rights Watch Magyarországról kiadott jelentése sötét, de éles képet fest a hazai emberi jogi és alkotmányos helyzetről. 

A HRW jelentése megerősíti, amit ma már minden demokrata lát: a magyar kormány egyre inkább visszametszi az emberi jogokat, és ma már gyakran lábbal tiporja az állampolgárokat és jogállami intézményeket szabad országokban megillető jogosítványokat.

A Fidesz által üzembe állított kétharmados törvénygyár antidemokratikus jogszabályaival Dunát lehetne rekeszteni, de az alkotmánybíróság és az ügyészség függetlenségének felszámolása, a közmédia pártközponti médiává alakítása, vagy a civil szervezeteknek a törvényesség határát is átlépő vegzálása szintén a kormány autoriter államfelfogását és hatalomgyakorlását bizonyítja.

Az egész világot lefedő jogvédő szervezet jelentése nem Magyarország, hanem a magyar kormány számára szégyen. Ugyanakkor a magyar jogállamiság évről évre aggasztóbb helyzete hazánk nemzetközi megítélését rombolja, ez pedig azért fontos, mert ennek a politikának így közvetlenül és közvetve is a magyar emberek látják kárát.

Például akkor, amikor nem számíthatnak sem jogorvoslatra, sem civil fellépésre a hatalmi önkénnyel szemben, vagy azért kerülnek az utcára, mert a munkaadójuk hanyatt-homlok menekült el Magyarországról.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke

Teleki László,
az Igazságügyi bizottság tagja