2011. március 10. 10:53

Stabilitás és átláthatóság

"Fenn kell tartanunk az euroövezet stabilitását, miközben szolidaritást mutatunk a bajba került országok felé" - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, melynek során a képviselők megvitatták az állandó stabilitási mechanizmus felállítását lehetővé tévő szerződésmódosításról szóló jelentést.

Az Európai Unió állam és kormányfői tavaly decemberben állapodtak meg, hogy az állandó stabilitási mechanizmus létrehozása érdekében módosítják az uniós alapszerződéseket. A most tárgyalt, Elmar Brok és Roberto Gualtieri által jegyzett jelentés az Európai Parlament álláspontját tartalmazza a szerződésmódosításról.

"Mindannyian tisztában vagyunk a jelenlegi gazdasági helyzettel, és azzal, hogy ez milyen veszélyt jelent ránk és az euróra, amely kulcsfontosságú az európai politikai és gazdasági projekt végrehajtásához. A rendkívüli körülmények indokolttá teszik az egyszerűsített eljárást, azonban a folyamatnak mindvégig átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie" - fogalmazott Gurmai Zita.

"Az állandó stabilitási mechanizmus az első lépést jelenti az európai gazdasági kormányzás kialakítása felé vezető úton, amelyet az EU intézményi keretei között kell megvalósítani" - hangsúlyozta hozzászólásában a magyar EP-képviselő.