Stadionépítés helyett több pénzt az egészségügyre!

Stadionépítés helyett az egészségügyre fordítana több költségvetési forrást az MSZP. Tukacs István, a párt képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, jelentős béremelésre, valamint a kórházak és a szakellátás fejlesztésére lenne szükség.

A politikus szerint a 2016-os költségvetésnek nagy vesztese az egészségügy, mert nem orvosolja a legnagyobb gondokat: az orvosok és szakdolgozók elvándorlását, a kórházi adósságok lefaragását, a várólisták csökkentését.

Tukacs István szerint azt sem tudni, hogy az ellátórendszer merre halad - a szegények és gazdagok egészségügye felé, vagy egy valóban szolidaritáselvű rendszer felé.

Azt mondta, a szocialisták módosító javaslatai arra irányulnak, hogy több pénz jusson a legégetőbb problémák megoldására.

Elmondta, osztják a tüntetők álláspontját a bérfejlesztés szükségességéről. Szerintük ugyanis ha nem lesz komoly bérfejlesztés az ágazatban belátható időn belül, akkor fennmarad az elvándorlás, és a beteg és orvos viszonyát megrontó hálapénz rendszere.

Az MSZP szerint jövőre 50 százalékkal kellene növelni a béreket, négy év alatt pedig 100 százalékkal.

A stadion-beruházás 100 milliárd forintos forrása elegendő lenne arra, hogy az egészségügy levegőhöz jusson jövőre; stadionokban nem lehet gyógyulni, csak a kórházakban, a járóbeteg-ellátásban és a háziorvosoknál - fogalmazott Tukacs István.

A MSZP-s politikus hozzátette, hogy a bevándorlók ügyében indított "gyűlöletkampányra" fordított pénzből 65 új mentőautót vehettek volna. Hangsúlyozta: a mentőszolgálatnál beruházásra van szükség azért, hogy időben kiérkezzen a beteghez a mentő, hogy "ne haljon meg senki az utcán".