Stadionok helyett a gyerekekre kell költeni

Szembesítő kampányba kezd a Magyar Szocialista Párt, az első állomások egyike Baranya lesz. Tóbiás József frakcióigazgató szerint a 2010-es ígéreteiből a Fidesz szinte semmit nem valósított meg, az emberek rosszabbul élnek. A szocialisták a stadionokra szánt 200 milliárdból a hat éven aluli gyerekeknek adnának ingyenes gyógyszert.

Szembesítő kampányba kezd a Magyar Szocialista Párt: a Fidesz 2010-ben és azóta elhangzott ígéreteit állítják szembe a valósággal, hogy a lakosság számára is kiderüljön, mit okozott a kormánypárt a három és fél év alatt. Erről Tóbiás József frakcióigazgató, Tóth Bertalan és Szakács László országgyűlési képviselőjelöltek beszéltek a pécsi vásár előtti sajtótájékoztatón.

Tóbiás József szerint meg kell mutatni a lakosságnak, hogy a diadalmas jelentések ellenére mekkora szegénység lett úrrá az országon a Fidesz három és fél éves kormányzása alatt. Egyre többen élnek egyre rosszabb körülmények között, egyre nagyobb a szegénység, a bérek vásárlóereje pedig egyre inkább csökken. Több százezer ember pedig külföldön dolgozik, és egyre többen a végleges letelepedést is fontolgatják - fogalmazta meg a frakcióigazgató.

Szakács László országgyűlési képviselőjelölt szerint ki kell emelni, hogy a kormányzat mennyire nem kezeli a helyén a hangsúlyokat: miközben 200 milliárd forintot fordítanak stadionépítésekre, a focinak nincs akkor közönsége, és olyan eredménye, ami ezt indokolná. "Ezt az összeget az MSZP arra fordítaná, hogy a 6 éven aluli gyermekek számára ingyenes gyógyszereket tudjon biztosítani, mivel a gyerekszegénység is egyre nagyobb Magyarországon" - fogalmazta meg a képviselőjelölt, aki szerint a foglalkoztatás is siralmas Baranyában.

"A legnagyobb foglalkoztató a közfoglalkoztatás (miközben tényleges munkahelyeket nem alakított ki a kormány), Pécsen körülbelül 6000 embert, Komlón 700 főt érint. A kormányzat ezt sikerként aposztrofálja, holott a 47 ezres bérből szinte nem is lehet megélni, és a közfoglalkoztatottak munkafeltételei is rosszak: nincs megfelelő felszerelésük, télikabátjuk, védőitaluk." Szakács szerint nem is csoda, hogy Baranyában is magas az elvándorlók aránya: csak Komlón minden 10. háztartás üres, de Pécsről is egyre többen mennek el külföldre.

Tóth Bertalan szerint a kampányukban nemcsak aláírásokat fognak gyűjteni, de óriásplakátokkal, szórólapokkal, valamint tájékoztató levelekkel is igyekeznek a lakosság figyelmét felhívni. A levelekbe egy kérdőívet is elhelyeznek, amit anonim módon lehet kitölteni. Erre azért van szükség, hogy felmérjék a lakosság véleményét a jelenlegi helyzetről, mert ezek alapján szeretnék kialakítani választási programjukat. A kampánynak van honlapja is, melyet itt lehet elérni.