mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. augusztus 13. 13:30

Startol a tanév: már szinte nincs, aki átadja a tudást – mélyponton az oktatás

Startol a tanév: már szinte nincs, aki átadja a tudást – mélyponton az oktatás
Az elhazudott életpályamodell oda vezetett, hogy ma egy 8 osztályt végzett pályakezdő, aki árufeltöltőként dolgozik 6 órában, jobban keres, mint egy napi több mint 8 órát robotoló tanár.

Megalázzák és hülyének nézik a magyar embereket, hogy miközben két hét múlva kezdődik az oktatás, és a nyilvános adatokból mindenki látja, hogy soha ennyi betöltetlen tanári állás nem volt, a kormányzat szemrebbenés nélkül állítja, hogy csak „a baloldal slágertémája” nyaranta ez az egész – emlékeztetett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, oktatási szakpolitikusa péntek reggel az ATV Start című műsorában.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, a porbléma országos és rendszerszintű. „Az első és legfontosabb az lenne, hogy azt a bizonyos vetítési alapot a minimálbérhez kellene kötni; ezt Orbán megígérte, aztán ezt jól visszavonta, és tulajdonképpen ezzel jól be is csapta az elmúlt 10 évben a pedagógusokat”.

Elmondta, ennek az átverésnek a rendberakása az MSZP-Párbeszéd szövetség egyik ígérete, de a megoldás több pilléren nyugszik. „Egy új Karácsony-kormánynak, hogyha a választók jóvoltából meg tud alakulni, ez az első fontos ígérete. A másik pedig az, hogy meg kell változtatni a környezetet, ahol a pedagógusokat degradálják, (…) alattvalóként és nem partnerként kezelik őket, ahol nincs tanítási szabadságuk és semmilyen mozgástér nincs már sokszor ebben a központosított iskolarendszerben. Ez megfojtja azt a kedvet, megöli a pedagógusokban azt a lendületet, amivel szeretettel mennek a pályára, és amivel egyébként vissza lehet foglalkoztatni a nyugdíjas pedagógusokat is adott esetben”.

A szocialista politikus aláhúzta, ugyanez igaz a magyar egyetemi oktatókra is, akik szintén örülhetnek, hogy ha 190 ezer forintot keresnek: az ő fizetésüket is igazságossá kell tenni. Az életpályához az is tartozik, hogy a ledolgozott évek után a nyugdíjak is tisztességesek legyenek, és ne legyenek a jelenlegihez hasonlóan igazságtalanul, túlzóan leszakadva a bérektől – mondta Kunhalmi, hangsúlyozva, hogy pártja számára egyébként mindenkinek a nyugdíja fontos, nemcsak a tanároké, ezért szorgalmazza az MSZP, hogy nyugdíjszámításkor az állam térjen vissza a svájci indexálásra.

kérdésre az MSZP társelnöke beszámolt arról is, hol tartanak a kormányhoz kérdései a 44%-os apadást mutató Velencei-tóval kapcsolatban, ahol hatalmas a halpusztulás. „Ott van két víztározó, a zámolyi és a pátkai. Azt mondják a vízügyesek, hogy az csak 1-2 centivel emelné meg a Velencei-tó vízszintjét, igen ám, csak, ha azt időben leengedik, akkor lehet, hogy nem tartunk itt” – emlékeztetett.

Felidézte, szakemberek szerint pár 10 milliárd forintból orvosolni lehetne a problémát, ám a kormány nem hajlandó erre áldozni. „A Velencei-tó bajban van, de a társadalom egy része erről még nem is értesült. Az MSZP „szabadstrandok és szabad vizek” kampánya erre hívja fel a figyelmet, hogy igenis figyeljenek erre oda, mert ez egy gazdasági és egy ökológiai probléma is egyben. Elismerte a belügyminiszter, „Kedves Ágnes! Haltenyésztés folyik a két víztározóban”. Én meg most további kérdéseket tettem fel, hogy nem kéne-e azt felfüggeszteni, vagy egyáltalán valahonnan vizet hozni, mert csak az időjárásra hagyatkozni ilyen hőhullámok közepette nem biztos, hogy lehet” – ismertette az ügy jelenlegi állását Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok