mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 22. 14:54

Stop kékeslila tatai ivóvíz! Stop környezetpusztítás!

Stop kékeslila tatai ivóvíz!  Stop környezetpusztítás!
Egy országot háborít fel az a pusztítás, amit a fideszes kormány a vizekkel, többek között a Tatai-tóval és karsztvízvezetékkel művel, károsítva az emberek egészségét. Tavasztól az új Karácsony-kormány visszaadná a döntést a helyiek kezébe.

A Horn-kormánynak volt eddig a legmegfelelőbb programja a tatai karsztvíz komáromi lakossági hasznosításához, a fideszes kormány azonban, ahogy az egész országban mindenhol, itt is lerombolja a vízgazdálkodást, így mind gyakrabban tapasztalnak ihatatlan, kékre színeződött vizet a komáromi lakosok – mondta dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Komárom 1-es számú országgyűlési választókerületének előválasztási képviselőjelöltje kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„A dél-koreai SK Innovation, a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyára 2018-ban helyezte el a komáromi üzemének az alapkövét – az alapprobléma ebből keletkezett. Ezért tettem már fel nem az első és nem a második kérdésemet írásban és szóban. Schanda Tamás államtitkárra jellemző módon a válaszában csak a „Tata” és a „karsztvíz” szót nem említette. (…) Tegnap újra egyeztettem Nemes Andrea, komáromi önkormányzati képviselővel, aki elmondta, hogy kék meg lila víz folyik a csapból, mert olyan mértékű nyomás keletkezett, amire egyáltalán nem voltak felkészülve” – emlékeztetett Gurmai.

Elmondta, az, hogy nincs most a magyar emberek környezeti egészségéért felelős minisztérium, hanem minden az egészségtelen technológiáknak van alávetve, az egyik döntő oka a az egyre növekvő, már-már elviselhetetlen környezeti problémának. „Az egyik elsődleges célja a leendő Karácsony-kormánynak az, hogy tisztességesen legyen újra környezetvédelemért és vízügyért felelős minisztérium” – jelentette be.

A Tatai-tó kapcsán kiemelte, példátlan társadalmi és jogos népszavazási igény mutatkozik arra, hogy fideszes oligarchák ne építhessenek a tavat és a tó ökoturizmusát tönkretevő giga-luxusszállodát önkényes döntéssel. „Nyilvánvaló az, hogy egy összehangolt idegenforgalmi programra lenne szükség, ez nem kérdés (…). Világosan tudják a tataiak, hogy mi az ő érdekük és én minden erőmmel azon vagyok, hogy ezt a népszavazási kezdeményezést folytatni tudjuk” – ígérte a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok