2012. május 10. 13:24

Stratégia, tervezés, vállalkozóbarát környezet

A kormány döntése már megszületett. Hamarosan életbe fog lépni a telekommunikációs adó, valamint a tranzakciós adó, melyek minden ember pénztárcájára hatással lesznek. A Széll Kálmán Terv legújabb, felújított változata az idén 155 milliárd, jövőre pedig 600 milliárd forint megszorítást tartalmaz.

A második Orbán-kormány még a kudarc ellenére sem adta fel a lassan két éve folytatott gazdasági ámokfutását. Az MSZP véleménye szerint a költségvetés egyensúlyát nem a kiskeresetűeket sújtó újabb adók kivetésével, hanem a gazdaság élénkítésével, új munkahelyek létesítésével kell megteremteni.

Ugyanezt az elvet kellene alkalmazni helyi szinten is. Tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzat önmagában nem tud munkahelyeket teremteni, de feladata, sőt kötelessége, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen a helyi vállalkozások számára, melyben mindenki megtalálhatja a boldogulásának lehetőségét. Ennek a megteremtéséhez nem adóemelésekre, újabb adósarcok bevezetésére, hanem egy ésszerű, Békéscsaba adottságainak és sajátosságainak megfelelő fejlesztési stratégia létrehozására kell helyezni a hangsúlyt. A racionális beruházások munkahelyeket teremthetnek, melyek hosszú távú fenntartása biztonságot, kiszámíthatóságot és fejlődést garantál.

Nyilvánvalóvá vált, hogy egy vállalkozás gazdasági alapon meghozott döntését nem lehet helyi szinten befolyásolni - mint az legutóbb a Hungaropharma esetében történt. A munkahelyek megszűnéséről ezúttal is a sajtóból értesült a polgármester, ami azt igazolja, hogy a városvezetésnek nincs élő kapcsolata a békéscsabai vállalkozásokkal. Nincs információja a vállalkozások elképzeléseiről, igényeiről, és persze a tervezett munkahely-megszüntetésekről vagy bezárásokról sem. Kapcsolatok és információk híján nem értesül a – sajnos ritka – fejlesztési tervekről, így segítséget sem tud nyújtani azok megvalósításában. Hiányzik a pontos helyzetfelmérés, hiányzik egy információs rendszer, amely a Békéscsabán működő cégek legfontosabb adatait és elérhetőségeit tartalmazza. Hiányzik a városvezetés koncepciója és az a koordináló információs rendszer, aminek a segítségével könnyebben megismerhetik egymást a városban dolgozó cégek tulajdonosai, vezetői, komplett képet kaphatnak egymásról a helyi gazdasági élet szereplői. E hiány pedig végső soron a munkájukat elveszítő embereket érinti leginkább, hiszen Békéscsaba ma nem tud munkahelyet biztosítani.
 
Vantara Gyula a ballagó diákokhoz intézett levelében azt írta, hogy „Békéscsaba mindenkit visszavár”. Jó lenne, ha ezt nem csak a kinyilatkoztatások szintjén, hanem megfelelő munkalehetőségekkel tenné. A diákok helyben maradását és visszatérését – mint azt a „Gyere haza” programunkban leírtuk – ösztöndíj-rendszerrel, városi karrierkövetéssel és kombinált lakástámogatással lehet segíteni.

Meggyőződésünk, hogy a javaslataink megvalósításával biztosítani lehet, hogy városunk egy innovatív, fejlődő térségi központtá váljon!

Miklós Attila
MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke