mszp.hu | Belföld
2022. június 15. 22:03

Stratégiai élelmiszerkészletek: Minden felelősség a kormányé!

Stratégiai élelmiszerkészletek: Minden felelősség a kormányé!
Stratégiai élelmiszerkészletek kormányzati létrehozását sürgette Komjáthi Imre szocialista országgyűlési képviselő szerdán a Spirit FM rádióban.

„Fontos lenne mindenképpen, hogy ezek a tartalékok rendelkezésre álljanak” – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese a rádió Aktuál című műsorában.

„Fel kell készülni (...) az országnak, és az emberek biztonságérzete szempontjából szerintem fontos lenne, hogy legyenek ilyen élelmiszer-tartalékok” olyan váratlan helyzetek esetére, mint például az orosz-ukrán háború – hangsúlyozta.

Erre fel is hívta a kormánypártok figyelmet a Parlamentben hétfőn, de Farkas Sándor államtitkár azt válaszolta neki: Magyarország e tekintetben stabil lábakon áll, gabonakészletei elégségesek, illetve bármikor be tudja szerezni szükségleteit az európai piacról.

„Azt mondták, hogy nincs itt semmi látnivaló. (...) Innentől kezdve (...) minden felelősség a kormányé” – szögezte le Komjáthi.

Agrárszakemberek elmondták: Ukrajna nemcsak Európa, de az egész világ egyik legfontosabb gabonatermesztője. Komoly problémák adódnak már most is amiatt, mert nem terem ott elég gabona; de arról is beszámoltak, hogy az oroszok „lenyúlják”, ami megterem – mondta el.

Hivatkozott arra is, hogy az Orbán-kormány már évekkel ezelőtt megkezdte a stratégiai készletek felszámolását, részben azért, mert a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. „zűrös ügyekbe keveredett”, többek szerint a 2015-ös brókerbotránnyal is összefüggésben.

Komjáthi elmondta: az ilyen tartalékok képzése azért is fontos, mert akár a pandémia alatt is kialakulhatott volna regionális élelmiszerhiány, így is világszerte több helyen „káosz” alakult ki, míg nem tisztázódott, ki hová mehet, illetve szállíthat.

Kapcsolódó párttagok