mszp.hu | Külföld | közlemény turizmus | Turizmus
2015. december 04. 16:12

Stratégiai megállapodást szorgalmaz Ujhelyi az ENSZ turisztikai világszervezetével

Stratégiai megállapodást szorgalmaz Ujhelyi az ENSZ turisztikai világszervezetével
Mielőbb stratégiai együttműködési megállapodást kell kötnie az Európai Parlamentnek az ENSZ turizmussal foglalkozó világszervezetével (UNWTO) a szektor megfelelő politikai és gazdasági támogatása érdekében - ezt Ujhelyi István európai politikus jelentette be az EP szakbizottságának legutóbbi ülésén.

A tanácskozáson - a magyar képviselő meghívására - részt vett Taleb Rifai, az UNWTO jordán nemzetiségű főtitkára is, aki elsősorban a turisztikai ágazat kiugró gazdasági és geopolitikai lehetőségeit emelte ki az ülésen. Rifai a látogatása során többek között azt hangsúlyozta, hogy Európának, illetve az Európai Uniónak jobban ki kell tudnia használni a szektor munkahely-teremtési és kulturális potenciálját. Jól ismert, hogy a turizmus a világ GDP-jének közel tíz százalékát termeli meg, világszerte összességében több mint kétszázötvenmillió munkahelyet biztosítva. Európában ugyancsak a GDP közel tíz százalékát adja, közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantálva és majd kétmillió vállalkozásnak nyújtva megélhetést. Ez az Európai Unió foglalkoztatási rátájának körülbelül öt százaléka, de Magyarországon is mintegy ötszázezer munkahelyet közvetlenül vagy közvetve a turizmus generál.

Az UNWTO főtitkárának delegációja kétnapos, brüsszeli látogatása során - Ujhelyi István kezdeményezésére - megbeszélést folytatott az uniós fővárosba akkreditált kínai állandó képviselet vezetőivel is az európai közösség és az ázsiai ország turisztikai együttműködésének javításáról. Az MSZP szakpolitikusa emellett tárgyalóasztalhoz hívta az európai turisztikai érdekképviseletek vezetőit, illetve Elzbieta Bienkowska belső piacért, valamint a kis- és középvállalkozásokért felelős uniós biztost és Carlo Corazzát, az Európai Bizottság turisztikáért felelős főosztályvezetőjét is, ahol ugyancsak az európai intézményrendszerek és a turisztikai szakma stratégiai együttműködése volt napirenden.

Ujhelyi a tanácskozások után kiemelte: szavak helyett tettekre és akciókra van szükség. "Az európai döntéshozatali folyamatokban a turizmus érezhetően régóta háttérbe szorult, egyfajta megtűrt gyermekként tekintenek rá. Holott gazdasági potenciáljának köszönhetően valós megoldást tudna nyújtani például az egyre feszítőbb európai munkanélküliség problémájára is. Azon dolgozom, hogy ez a szándék minél több sikeres akciót és így valódi, fenntartható munkahelyeket eredményezzen!" - fogalmazott Ujhelyi István.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21