mszp.hu | Belföld
2023. május 30. 13:38

Stratégiára van szükség, hogy a szakemberek Magyarországon maradjanak

Stratégiára van szükség, hogy a szakemberek Magyarországon maradjanak
A kormány az utóbbi 13 évben leépítette a hazai szakképzési rendszert, valamint a külföldi tőke igényeit előrébb helyezik a magyar munkásokénál. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő a keddi parlamenti ülésen napirend előtti felszólalásában elmondta, olyan szakképzésre van szükség Magyarországon, ahol a diákok érdeke az elsődleges.

„Hadd kezdjem egy sokak számára talán meglepő állítással. Mészáros Lőrinc nem gázszerelő” – kezdte napirend előtti felszólalását Komjáthi Imre. Hozzátette, biztosan ma is el tudná végezni azt, amit gázszerelőként el kell tudnia, azonban ma már sokkal inkább egy „tehetős kormánypárti oligarcha”. Az MSZP társelnöke kiemelte, Mészáros Lőrinc vagyona a tavalyi háborús, gazdasági válsággal sújtott év alatt 180 milliárd forinttal nőtt. Mészáros Lőrincet ma már természetesen nem lehet kihívni egy konvektor megszereléséhez, azonban lassan már senki mást sem, hiszen rohamosan fogynak a szakemberek, emelte ki az MSZP társelnöke.

A magyar gázszerelők külföldön nagyon hamar el tudnak helyezkedni, a hazai fizetés többszöröséért. Azonban a szakemberek nagy része nem azért nem kezd kivándorlásba, mert nem akar, hanem mert néhány éven belül nyugdíjba fognak vonulni. Ha pedig manapság valaki burkolót, villanyszerelőt vagy más szakembert szeretne alkalmazni, hónapokat kell várnia szabad időpontra. Az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte, nem a jelenlegi szakemberhiányt kéri számon a kormányon, hanem azt, hogy mit tettek az elmúlt 13 évben a szakképzéssel.

Miközben itthon sorra zárnak be a műhelyek, addig Európa gazdagabb országait is a magyar szakemberek építik és tartják karban. Orbán Viktor miniszterelnök a valóságnál jóval szebb színben igyekezett pár hete elmondott beszédében is feltüntetni a hazai helyzetet. Azonban a duális képzés keretében komplex szakmai tudás helyett gyakran gyerekmunka folyik a gyakorlati helyeken, a külföldi tőkét pedig a kormány még mindig úgy csábítja Magyarországra, hogy itt nem kell megfizetni rendesen a szakmunkást. A kormány „kiszolgáltatott inasokat akar legyártani, sokoldalú szakemberek kiképzése helyett” – fogalmazott Komjáthi Imre. Így pedig nem csoda, hogy a gimnáziumokból a kormány nem tud olyan mértékben átvezetni tanulókat a szakképzésbe, mint amennyire akar.

Az MSZP társelnöke elmondta, az egyik legfontosabb és legsürgetőbb dolog, hogy újra sikeres szakképzés működjön Magyarországon. Az MSZP szerint olyan szakképzésre van szükség, ahol a diák érdeke nem tűnik el a „rövid távú kapitalista megrendelői igények mögött”. Egységes és ellenőrzött körülményekre van szükség a külső gyakorlati helyeken és szakmai továbbképzésre és felsőoktatási továbblépésre egyaránt lehetőséget adó elméleti oktatásra van szükség.

Mindehhez szükség van az érintett ágazatok szakszervezeteinek bevonására, valamint szükséges a középiskolások bevonása a munkavállalói érdekképviseletek világába munkajogi oktatással. Kell továbbá stratégia a szakemberek itthon tartására, életpályák megtervezésére.

Komjáthi Imre elmondta, luxusvagyon-adót kellene bevezetni, hogy az olyan vagyonnal rendelkező emberek, mint Mészáros Lőrinc vagy Rogán Antal visszafizessenek valamennyit az adófizetők pénzéből, ezt az összeget pedig szakemberképzésre lehetne költeni.

Kapcsolódó párttagok