mszp.hu | Belföld
2022. február 23. 15:46

Súlyos kár éri az embereket, ha Orbán miniszterelnök marad

Súlyos kár éri az embereket, ha Orbán miniszterelnök marad
Az idei választások tétje, hogy Magyarország megkapja-e azt a 15 ezer milliárdnyi EU-s támogatást, amit most visszatarthat az unió, az Európai Bíróság ítélete szerint, jogosan.

Lesz-e ebből a forrásból a magyar vállalkozásoknak, az embereknek, a gazdaságnak annyi pénze, hogy egy sor létező problémát megoldjon, vagy nem lesz – erről beszélt dr. Tóth Bertalan az MSZP társelnöke, frakcióvezetője napirend előtti parlamenti felszólalásában.

Dr. Tóth Bertalan azzal kezdte napirend előtti felszólalását, hogy örült volna, ha Orbán Viktor miniszterelnök is bement volna aznap a munkahelyére. Mert beszámolhatott volna arról, hogy az Európai Bíróság döntése után Magyarország milyen módon juthat hozzá több, mint 15 ezer milliárd forint visszatartható támogatáshoz? Úgy gondolja, hogy az Országgyűlésben nem ő az egyetlen, aki erre választ vár, mert ahogy mondta: rég nem látott ennyi kormánypárti képviselőt napirend előtti felszólaláson bent ülni. „Nagyon úgy tűnik, hogy az Önök főnöke fél a vitától, most már a Parlamentbe se jön be” – mondta az MSZP társelnöke.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Bíróság ítéletéről beszélni kell, mert ez az ország sorsát súlyosan érinti.  Erre a döntésre mondta Varga Judit azt, hogy politikai alapon született. „Ez egyenesen hazugság, és ha normális jogállamban élnénk, az igazságügyi miniszter egy ilyen ítélet után már azonnal lemondott volna” – magyarázta. Azonban Varga Judit akkor sem mondott le, amikor kiderült, hogy a helyettese több, mint 80 millió forint kenőpénzt fogadott el az elmúlt években. Ráadásul a kormányzó párt jelenlegi képviselői leszavazták azt a bizottsági javaslatot is, hogy az, aki 80 millió forintos kenőpénzt kapott, ne kaphasson az adófizetők pénzéből végkielégítést.

Az Európai Unió ítéletében azt mondta ki, hogy az Európai Unió szerződése összhangban van azzal a rendelettel, amely szerint elindulhat egy olyan vizsgálat, amelynek végeredményeként dönthet úgy az Európai Bizottság, hogy megvonja annak a kormánynak a pénzelosztási jogkörét, amelynek a működése során, bizonyíthatóan az uniós források nem odajutnak, ahová az EU szánja. Az EU források az EU adófizetőinek pénze kézen-közön eltűnik Magyarországon, ezért függeszthette fel a kormánynak ezt a jogát – tért ki a részletekre Tóth Bertalan.

Hozzátette: „azt mondja ez a rendelet, hogy ahol a helyi hatóságok nem lépnek fel kellő hatékonysággal a korrupció ellen, vagy, akik politikailag befolyásolják az igazságszolgáltatást, azok nem lesznek erre jogosultak. Sajnos Magyarországon mind a kettő fennáll” – magyarázta. Ez az idei választás tétje, hogy az a 15 ezer milliárd forint felhasználható lesz-e Magyarországon, vagy nem. Lesz-e ebből a magyar vállalkozásoknak, a magyar embereknek, a gazdaságnak annyi pénze, hogy egy sor jelenleg is létező problémát meg lehessen oldani, vagy nem lesz - folytatta.

Ha ez a korrupt, pártállamot építő kormány, hatalmon marad, akkor az EU-s pénzek nem jönnek. Ha nem jönnek, nem lesz gazdasági növekedés, és a magyar embereket súlyos kár éri – nyomatékosította az MSZP frakcióvezetője, aki szerint két megoldás van: Orbán Viktor megjavul, elzárja a pénzcsapokat, felszabadítja a párt elnyomása alól a médiát, az Alkotmánybíróságot, a Kúriát, az Állami Számvevőszéket, a Legfőbb Ügyészséget, az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát, stb…, de nem nagyon látunk erre esélyt. A másik megoldás a kormányváltás.

Utóbbi esetben felszámoljuk az államilag szervezett korrupciót, csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, helyreállítjuk a fékek és egyensúlyok rendszerét, lehívjuk az összes EU-s forrást, az ebből származó bevételekből rendbe rakjuk a lezüllesztett egészségügyet, a pedagógusok bérét megemeljük, felszabadítjuk az iskolákat, felemeljük a rendvédelmi dolgozók, a szociális szférában dolgozók bérét nem egyszer, hanem folyamatosan. Adómentessé tesszük a minimálbért, megduplázzuk a családi pótlékot, a minimum nyugdíjat, bevezetjük a vegyes indexálást, bérlakásokat építünk, megváltoztatjuk Magyarországot. Ezért van szükség a változásra, arra, hogy április 3-án az Egységben Magyarországért szövetség miniszterelnök-jelöltjére és képviselőjelöltjeire szavazzanak, csak felfelé.

Az államtitkár válaszában érdemben cáfolni nem tudta Tóth Bertalan napirend előtti felszólalásában elhangzott tényeket.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok