Súlyos, országos orvoshiány

Egyre erősödő látszatpolitizálással vádolta a kormányt keddi salgótarjáni sajtótájékoztatóján az MSZP elnöke.

Újabb szintre lépett a látszatpolitizálás, a kormány milliárdokat költ propagandára, hogy megpróbálja elfedni a valóságos problémákat, miközben az ország politikai, gazdasági és társadalmi válság felé halad - mondta Molnár Gyula.
 
A pártelnök úgy fogalmazott: az intézmények többsége nem úgy működik, mint egy normális demokráciában, vagy egyáltalán nem működik.
 
Szavai szerinte az ügyészség független mivoltán inkább nevetnek, minthogy rábólintanának az emberek, az államfőre pedig azt mondják, hogy "elvesztette köztársasági elnök jellegét".
 
Kitért arra is: bár a számok látszólag jók, gazdasági válság készülődik. "Nehéz helyzetben van egy ellenzéki politikus, amikor csökkenő inflációról és bizonyos metszetben reálbér-növekedésről hallunk, de tegyük azt hozzá, hogy Magyarország közel 5 százalékos GDP-arányos európai uniós támogatásból tud produkálni 3,6 százalékos gazdasági növekedést" - mondta.
 
Molnár Gyula az elszalasztott gazdasági lehetőségek időszakának nevezte az Orbán-kormány éveit, mert - mint mondta - nem az országot valóban emelő gazdaságot építettek, hanem "kövekbe fektették a pénzt".
 
A társadalmi válság a szocialista párt szerint az oktatásban és az egészségügyben jelenik meg a legsúlyosabban. Megjegyezte: Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már 10 százalék fölötti a háziorvoshiány, adataik szerint az országban 500-600 háziorvos és fogorvos hiányzik tartósan.
 
Hangsúlyozta: a következő kormánynak többletforrásokat kell adnia az ágazatnak, az MSZP a GDP 6 százalékát költené erre a jelenlegi 4,6 százalékkal szemben, négy év alatt megduplázná az egészségügyben dolgozók bérét, rendbe tenné a hiányos és rossz gyógyszertámogatási rendszert, és visszaállítaná a teljes körű társadalombiztosítás rendszerét, mindenki számára biztosítva az egészségügyi minimumszolgáltatást.
 
Molnár Gyula a sajtótájékoztatón a bérkülönbségekről is beszélt. Magyarországon belüli béruniót sürgetett, mert szerinte tarthatatlan, hogy Budapesten 245-250 ezer forint az átlagbér, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 134 ezer, Nógrádban pedig 140 ezer forint körüli.
 
Nem Európával kell versenyeznünk, a mindenkori kormány dolga az, hogy Magyarországon belül csökkentse a különbségeket, és tegyen igazságot bérügyekben - mondta.
 
Molnár Gyula Salgótarjánban találkozott Fekete Zsolt (MSZP-DK-TVE) polgármesterrel, egyeztetett szakszervezeti vezetőkkel, majd lakossági fórumon vett részt.
 


Kapcsolódó galéria: Fórum Salgótarjánban

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »