infopapa.hu | Belföld | fizetésemelés | Önkormányzat
2015. október 14. 16:17

Súlyos társadalmi válság felé közelít Magyarország

Grőber Attila szerint olyan alacsonyak a hazai bérek, hogy hamarosan komoly válságba sodródhat Magyarország. Ezt megelőzendő, drasztikusan emelnék a fizetéseket.
A szocialisták pápai első embere elmondta, a hazai minimálbérre rakódó terheknél nincs magasabb az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy 105 ezer forintos minimálbérből mindössze 68.775 forintot kapnak kézhez azok, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt. Grőber Attila szerint az átlagbérek színvonala is európai összehasonlításban rendkívül alacsonynak mondhatók, a közszféra béreire pedig a siralmas jelzőt használta. Mint mondta, ezekből az összegekből lehetetlen tisztességesen megélni, egy családot fenntartani. A politikus szerint mindezek következménye komoly válságba sodorhatja az országot, felgyorsulhat a lakosság elvándorlása, melyből demográfiai válság, veszélybe kerülő nyugdíjrendszer és gazdasági visszaesés következik.
 
A válságot megelőzendő a szocialisták drasztikus béremelést javasolnak.
 
A közalkalmazotti minimálbért nettó 150 ezerre,
a közszférában dolgozó diplomások bérét minimum nettó 200 ezerre,
a versenyszférában a minimálbért nettó 100 ezerre,
a szakmunkás minimálbért pedig nettó 125 ezer forintra emelnék.
Grőber Attila elmondta, javaslatukat benyújtották az Országgyűlésnek. A szocialisták szerint ezen béremelések fedezetéhez elegendő lenne megszüntetni a kormányzati pazarlást és a költségvetésen belüli aránytalanságokat, továbbá a gazdasági növekedésből és az adóbeszedések hatékonyságának növelésével lehetne a béremelésekhez szükséges kiadásokat finanszírozni.
 
Az MSzP helyi vezetője szólt a Szövetkezet, Mézeskalács és Celli útiak problémájáról is. Grőber Attila korábban elmondta, rengetegen keresték meg az említett utcákból azzal, hogy az ivóvízközmű csere miatt felbontott részeken időnként áldatlan állapotok uralkodnak, a murvával betemetett gödröket kijárják az autók, szárazabb időben pedig a por okoz kellemetlenséget. Az országgyűlési képviselő örömmel tudatta a sajtó képviselőivel, hogy sikeres megbeszéléseket folytatott a kivitelezést végző cég vezérigazgatójával, így a kisebb bekötéseket ideiglenes aszfaltréteggel fogják befedni a következő napokban.