Súlyosabb büntetést az állatkínzóknak!

Az MSZP-frakció Állatvédelmi Munkacsoportja régóta küzd azért, hogy az állatgyilkosok börtönbe kerüljenek, mert úgy gondoljuk, hogy elfogadhatatlan érdemi büntetés nélkül hagyni ilyen kirívóan embertelen cselekményeket.

A napokban vád alá helyezték azt a vadászt, aki 2016. szeptember 1-jén Szalkszentmárton közelében lelőtte egy kerékpárral túrázó francia pár kutyáját. A nyomozás során megállapították, hogy a férfi nem a szükséges és gondos körültekintéssel járt el, továbbá az állatot jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le, ami annak pusztulását okozta. Sajnos ezek az esetek nem elszigetelt jelenségek, hiszen február 14-én egy nagy testű kutyát nézett rókának egy vadász és pusztította el azt a gazdájától néhány méterre a mátyásföldi repülőtér mellett.

Ezek az állatgyilkosságok azt mutatják, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás alkalmatlan arra, hogy megnyugtatóan kezelje a problémát. A nem szűnő állatkínzási esetek nagy száma miatt felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen eleget többéves ígéretének és szigorítsa a büntető törvénykönyvet oly módon, hogy az állatgyilkosok rács mögé kerülhessenek! Nem hagyhatjuk, hogy a kormányzat késlekedése miatt újabb állatkínzó ússza meg a szigorú büntetést.

Kiss László
országgyűlési képviselő