mszp.hu | Belföld
2022. július 30. 10:22

Súlyosbodik a létszámhiány az egészségügyben - a kormánynak az egészségügyet prioritásként kellene kezelnie

Legújabb hírek szerint a Szegedi Tudományegyetemen augusztus elejéig az urológiai ellátás szünetel. De ellátási gondok vannak Szolnokon, Mohácson, Várpalotán is.

Az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium nem szólalt meg az ügyben, ahogy az egészségügyben dolgozók mellett sem állt ki, amikor kiderült, hogy a KATA megszüntetése ellátási gondokat okoz az egészségügyben is.

A bérnővérek harmada KATÁZIK és az orvosok nagyjából egyharmada dolgozik másodállásban. A MOK Budapesti Területi Szervezete által készített felmérés alapján a KATA megszüntetése csak Budapesten az orvosok felét érinti hátrányosan. És ami az orvosokat és a nővéreket hátrányosan érinti, az a betegeket is.

Az MSZP régóta arról beszél, hogy a kormánynak az egészségügyet prioritásként kellene kezelnie: a most elfogadott jövő évi költségvetésben az egészségügynek szánt források még az infláció növekedési ütemét sem érik el. Az eleve alulfinanszírozott ágazat így folyamatosan ellátási gondokkal küzd és fog küzdeni a jövőben is. Sokkal több forrást kell biztosítani a költségvetésben ennek a szektornak.

Továbbá a minisztériumnak lépéseket kellene tennie azért, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akiket a KATA rendszerének felszámolása érint, ne azt a megoldást válasszák, hogy feladják a másodállásként vállalt ügyeleteket, rendeléseket, asszisztensi feladatokat, mert akkor még súlyosabb lesz a szakemberhiány és már nem kizárólag „a személyi feltételek átmeneti hiánya miatt" maradnak el rendelések.

Az MSZP szerint biztosítani kellene az orvosellátottságot, a rugalmas munkavégzés feltételeit és további béremelésre is szükség van, nemcsak az orvosok, hanem még inkább az egészségügyi szakdolgozók és egyéb alkalmazottak esetében. A KATA szabályain pedig a jelenlegi, az Orbán-kormány által is gerjesztett inflációs helyzetben, és megélhetési válságban nem lett volna szabad változtatni.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke,