Sunyi vallásháború Iványiék ellen

A kormány nem mer a választás előtt szint vallani a Magyar Evangéliumi Testvérközösség sorsáról. Az MSZP egyenes választ vár.

Iványi Gábor egyházát a kormánytöbbség megfosztotta egyházi jogállásától, gyaníthatóan azért, mert a lelkészt politikai ellenfelének tartja. Nem voltak tekintettel a közösség sok ezer szegény embert és gyereket segítő munkájára sem.

Miután az eljárást az Ab jogtalannak minősítette, szigorított feltételekkel, tízezer támogatói nyilatkozatot követelve ismételtették meg a procedúrát. Szeptember 30-ig teljesítették ezt, de a minisztérium továbbra is ül a kérelmükön, mindent felhasználva a halasztásra.

Meg nem nevezett szakértőkkel ellenőriztetnék, rendben vannak-e a Lelkészképző Főiskola rektora által vezetett közösség vallási tanai és gyakorlata. Ezután jönne a nemzetbiztonsági vizsgálat, a parlament illetékes bizottságának vitája, majd az Országgyűlés szavazása – a kormány reményei szerint a választás után.

A kormány lapít. Igent mondani a bevett egyházként való működésre nem akarnak, nemet mondani a választás előtt nem mernek. De hogy szándékaik felől ne legyen kétség, megvonták az állami ösztöndíjas helyeket a főiskolától. Hogy ne folytathassák a sunyi háborút, az MSZP írásbeli kérdéseket tett föl Balog Zoltán miniszternek.

Lendvai Ildikó
országgyűlési képviselő