mszp.hu | Belföld | Debreceni Egyetem dísztoktor Putyin
2017. szeptember 14. 15:02

Sürgős volt Putyin Debrecennek

Gurmai Zita nyílt levele Dr. Szilvássy Zoltán rektorhoz

Dr. Szilvássy Zoltán Rektor Úr!

Ön sürgősséggel kezdeményezte és gyorsított eljárással verte át a szenátuson, hogy Vlagyimir Putyin a Debreceni Egyetem díszpolgára címet megkapja.
Azóta sem csinál egyebet, mint magyarázkodik: magyarázza a magyarázhatatlant.
Nekünk is vannak kérdéseink, rektor úr!

Kiderült például, hogy csupán a szenátus 60%-a szavazott. Vajon mindenki szavazhatott? A nyár közepén sebtében megtartott szavazásról mindenki értesülhetett?
Egyáltalán: miért kellett ezt ilyen sebtében lezavarni? Esetleg Kósa Lajos odaszólt, hogy jó lenne igyekezni? Vagy máshonnan jött a nyomás?
Megjelent a sajtóban az is, hogy 18 millió forintnyi adományt kapott a Debreceni Egyetem, közvetlenül a Putyin érdekeltségi körébe származó alapítványtól. Jól értjük, hogy egy középkategóriás autó áráért árulja Ön a Debreceni egyetem becsületét? Egy kisebb lakás áráért bárki vehet magának egy díszpolgári címet?

Ennyit ér Önnek e patinás intézmény hírneve és dicső hagyományai? Mit szólnának ehhez a régi debreceni diákok, Csokonai, Ady vagy Szabó Magda?

Azóta több kar eddig összesen négy tanszéke nyilvánította ki titkos szavazással meghozott, elhatárolódó döntését. Vajda Mihály, a filozófia tanszék egykori tiszteletreméltó vezetője a szenátusi döntéssel szembeni tiltakozásul lemondott professor emeritus címéről.
Talán az sem véletlen, hogy a debreceni egyetem naponta frissülő honlapján az egyetem díszpolgárai között a döntés után egy hónappal sem olvasható az orosz elnök neve. Talán szégyellik, rektor úr?

Válaszoljon a kérdésekre rektor úr

  • Milyen politikai nyomásra terjesztette elő Putyin díszpolgári címét?
  • Minden érdekelt értesült arról, hogy Ön elektronikusan szavaztat?
  • Mi indokolta a sürgősségi eljárást?

Debrecen, 2017. szeptember 14.

Tisztelettel:   

Dr. Gurmai Zita
az MSZP országos elnökségének tagja,
az országos nőtagozat elnöke
 

Kapcsolódó párttagok