2011. október 04. 23:43

Svéd kritika a magyar kormánypolitikáról

A svéd parlament alelnökének vezetésével parlamenti delegáció érkezett Magyarországra, és több parlamenti bizottsággal konzultált. Ennek kapcsán vált ismertté a svéd külügyminisztérium emberjogi kérdésekkel foglalkozó jelentése Magyarországról.

A svéd parlament alelnökének vezetésével parlamenti delegáció érkezett Magyarországra, és több parlamenti bizottsággal konzultált. Ennek kapcsán vált ismertté a svéd külügyminisztérium emberjogi kérdésekkel foglalkozó jelentése Magyarországról.

Svédországban jobbközép kormány van, velük kapcsolatban tehát nem működik az a szokásos kormányzati hárítás, ami szerint a magyar viszonyokat érő nemzetközi kritikai pergőtűz holmi "baloldali összeesküvés" eredménye. Az alább idézett bírálatot megfogalmazó svéd kormány tehát jobboldali, és aggodalmaira annál is inkább érdemes figyelni, mert Svédország közismerten nagy hagyománnyal és érzékenységgel rendelkezik a demokrácia és az emberi jogok területén.

Éppen ezért van hitele annak, ha ők bírálják az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozását, a médiatörvényt, az igazságszolgáltatás veszélyeztetettségét, a politikai hatalom koncentrálását, a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Néhány idézet a pár hónapja született jelentésből:

"Európai szemszögből nézve az elmúlt évben történt néhány változás, amely aggasztónak bizonyulhat. A konzervatív Fidesz országos győzelme a parlamenti választásokon lehetővé tette számos nagy horderejű reform bevezetését, amelynek célja a hatalom koncentrálása a kormány kezében. Az Alkotmánybíróság hatásköre korlátozásra került és a jogalkotási tevékenység kevésbé átlátható módon történik. A kormány új média törvényt fogadott el, amely számos területen korlátozza a szólásszabadságot. "
    
"Új hatóság kíséri figyelemmel a média törvény betartását, amely gyakorlatilag a kormány képviselőjeként működik… Az új kormányt bírálat éri a közszolgálati média korábbinál nagyobb mértékű átpolitizálása miatt… Vezető kormányzati tisztviselők további igényüket fejezték ki a tartalom még világosabb ellenőrzésére vonatkozóan."

"Számos kormányzati tisztviselőt bocsátottak el a politikai szimpátiájuk miatt, a parlamenti munkában nem valósul meg a transzparencia, a törvényhozás ritmusa nagyon gyors, és nagyon rövid idő állt rendelkezésre egy új alkotmánytervezet kidolgozására." "A kormányváltást követően az Alkotmánybíróság hatáskörét több területen korlátozták, amelynek részben az az oka, hogy a Bíróság érvénytelenítette a visszamenőleges adóztatásra vonatkozó törvényt."

"A 18 éven aluliak szabadságvesztésre ítélésnek lehetőségét 2010-ben vezették be."

"Egyes adatok arra utalnak, hogy az ügyvédi védelemhez való jog nem teljesül megfelelően."

"Az elbocsátások, a bérek, a biztosítás és a juttatások tekintetében a magyar munkavállalók kiszolgáltatottabbak, mint a többi európai országban."

Nem mi mondjuk. Ők mondják. A Fidesz pártcsaládjának tagjai. Érdemes rájuk odafigyelni.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja