2011. december 21. 14:15

Swoboda: Az európai szocialisták elítélik a független Klubrádió ellehetetlenítését

A Szocialisták és Demokraták (S&D) európai parlamenti frakciója mélyen elítéli a Magyar Médiatanács döntését, amellyel megfosztotta a népszerű Klubrádiót műsorszórási jogától. Kizárólag a kormány delegáltjaiból álló testület így próbálja elhallgattatni azt a rádiót, amely gyakran kritizálta a konzervatív kormányt.

A műsorszórási frekvenciára kiírt pályázatot a tizenhárom éve alapított Klubrádió egy újonnan alapított céggel szemben veszítette el, egy átláthatatlan pályázati eljárás keretében.

"Jó ideje ez volt az egyetlen olyan országos rádiócsatorna, amelyet a Magyar Kormány nem tudott politikailag befolyásolni. A rádió gyakran fogalmazott meg bírálatot a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatosan. Jogos a gyanú, hogy a Klubrádiót elfogult pályázati eljárásban számolták fel" - nyilatkozta Hannes Swoboda frakcióvezető helyettes.

"Egy független és kritikus szellemű médium megszűntetéséről szóló döntés ellentétes az Alapjogi Chartában megfogalmazott értékekkel. A csatorna megszűntetése igazi példája a 2010 decemberében elfogadott médiatörvény kártékony hatásának, amely a kormánynak kizárólagos jogot adott."

A médiatörvényt korábban számos nemzetközi bírálat érte, az Európai Parlament pedig 2010 márciusában állásfoglalás formájában ítélte azt el. Ezen héten a Magyar Alkotmánybíróság is a törvény számos rendelkezését alkotmányellenesnek ítélte.

Az Szocialisták és Demokraták frakciója a döntés felülvizsgálatára szólítja fel a Magyar Médiatanácsot. Kéri továbbá, hogy új pályázati eljárást írjanak ki, és az európai normáknak megfelelően biztosítsák a teljes átláthatóságot.