Szabad és igazságos lesz a választás?

Szabad és igazságos lesz-e a magyarországi választás? Washingtonban sorra ezt kérdezték a külügyminisztériumban, az emberként és demokrataként egyaránt kiváló John McCain szenátor irodájában és a külpolitikai kutatóintézetekben. Mindenhol a legfontosabb témák között volt, amit az amerikaiak fölvetettek. Négy évvel ezelőtt egy ilyen kérdés még elképzelhetetlen lett volna: Magyarország ebben a tekintetben is pont olyan demokrácia volt, mint az Európai Unió összes többi tagállama, kétség sem férhetett hozzá, hogy választási rendszere kiállja az összehasonlítást a nemzetközi normákkal. Ma sajnos nem ez a helyzet.

A kérdésre mindenhol azt feleltem, hogy amennyiben titkos lesz a választás, és az összefogás aktivistái kellően éberek maradnak, akkor szabad is lesz. Igazságos azonban semmiképpen sem. A Fidesz egyoldalúan átírta gyakorlatilag az összes létező, a kampányra és a voksolás megszervezésére vonatkozó szabályt. Saját embereivel töltött fel minden, elvben független testületet, azokat is, amelyek a választások szervezéséért és tisztaságáért felelnek. Egyetlen észrevételünket, javaslatunkat nem fogadták el, ehelyett saját javukra módosították a választókörzetek határait, ahol lehetett, jobbra húzó járásokkal, kerületekkel, körzetekkel vonták össze a történelmileg balra szavazó területeket.  

Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult, Orbán ellenben, bármennyire is verje a mellét a rendszerváltozásban szerzett érdemeire hivatkozva, régen eljátszotta az akkor szerzett politikai tőkéjét. Mára elárulta az összes olyan demokratikus értéket, amelyekért a 89-es rendszerváltók küzdöttek.

A kormány ingyen engedte át a Fidesznek a „Magyarország jobban teljesít” kampány eredetileg százmilliókért vásárolt és bevezetett arculatát. Ami azt illeti, a kreatív csapat erősen túlszámlázott, ráadásul az üzenet nem más, mint ordas hazugság, de az adófizetők pénzét odaajándékozni a kormánypártnak még ennél is durvább. Már-már a választási csalással határos, hiszen a többi pártnak senki sem ad ajándékba semmit, minden lufiért vagy szórólapért szigorú elszámolás alapján kell fizetni. A szabályok egyedül a Fideszre nem érvényesek, ők telebohóckodhatják az országot a CÖF jelmezébe bújva, nekik saját óriásplakát-vállalkozásuk van, rájuk dolgozik a sajátjukon kívül a közmédia is, és hogy mindenki másnak kuss legyen, hát a kereskedelmi médiában is ellehetetlenítik a kampányolást.

Ebben a helyzetben szorgalmasnak és makacsul kitartónak kell lennünk. A kormányváltó erők több tízezer aktivistája már az utcákon van, hidegben, hóban, sárban járja a választókörzeteket, mindenhová elviszi a változás reményét. Nem pénzért csinálják, mint a békemenetesek. Azért dolgoznak, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermekeknek, az alkalmazottaknak és a kisvállalkozóknak, a nőknek és férfiaknak nyugodtabb legyen az életük, a szegényebbeknek jobbra forduljon a sorsuk, a tehetősebbek pedig erejüknek megfelelő terhet vállaljanak közös feladatainkból. Ez a programunk. Nem árulunk zsákbamacskát, nem ígérünk 14. havi nyugdíjat, egy millió új munkahelyet, két hét alatt közbiztonságot és 7%-os gazdasági növekedést. Csak egy barátságos, kiegyensúlyozottan fejlődő országot, ahol lehet és érdemes hosszú távra tervezni és napról napra kicsit jobban élni.

A kormány most két kézzel szórja a közös pénzünket, miközben tudja, hogy üres ígéreteire nincs fedezet. A kapuzárási pánikban ötven-száz évre előre kötelezi el az országot Moszkva és az atomenergia mellett. És, hogy ne a számára kínos dolgokról szóljon a közbeszéd, sunyin időzített elterelő akciókkal próbálja elterelni a figyelmet a lényegről: egy politikai párt kizárólagos, teljes hatalmat akar, egyszer s mindenkorra meg akarja szüntetni a versenyt.

Tudom, hogy nem fog nekik sikerülni, mert az emberek ugyan félnek elmondani a véleményüket, de elegük van a Fidesz arroganciájából, hazugságaiból és Simicska mindenhatóságából. Ezért fogják elküldeni őket a választók.

Mi pedig új korszakot nyitunk és újra építünk egy biztonságos, a jólétet mindenkinek megadó magyar köztársaságot.

Már csak 9 hét, 56 nap van hátra a választásig. Ez, ha igazságos nem is, de kellő ellenőrzés mellett most még szabad referendum lehet a Fidesz hatalmáról. A tét történelmi. Minél többen megyünk el választani, annál nagyobb az esély a győzelemre. Ha sokan leszünk hiába próbálja manipulálni a Fidesz a választásokat, az emberek elsöprik ezt a gátlástalan, aljas és korrupt rendszert.