Szabad szemmel is látható: megfutamodott a Fidesz

Tegnap az ATV Szabad szemmel című műsorának vendége lettem volna, ha a kormány képviselője nem futamodik meg, és mondja le a droghelyzetről szóló vitát. Ez azért is érdekes, mert Józsa István tévészereplése szintén azért maradt el, mert kormánypárti partnere nem vállalta a gazdaság helyzetéről szóló eszmecserét.

A demokráciákban őshonos politikai vita sosem volt a fideszes képviselők erőssége, ám tegnap este immár Szabad szemmel is láthatóvá vált: a kormánypártok is teljesen vállalhatatlannak tarják azt a közel három éve tartó rombolást, amit az országgal műveltek.

Amiről tegnap este is beszélni kellett volna:

1. Magyarországon ma a drogpolitika nagyon súlyos válságban van.

2. A kormány nem vesz tudomást a drogprobléma összetettségéről, ehelyett győzelmi jelentéseket ad a kábítószer kereskedelem visszaszorításáról és a prevenció fontosságát hangsúlyozza, de az ehhez szükséges forrásokat felszámolja.

3. A kormányzati drogpolitika civil koordinációja 2010-ben megszűnt, a minisztériumok az elmúlt közel három év alatt szóba sem álltak a szakmával.

4. Koordináció híján a komoly politikai potenciállal rendelkező területek (egészségügy, szociális terület, büntetőpolitika) egymás ellen ható intézkedéseket tesznek.

5. A káosznál csak a pénztelenség elkeserítőbb: a kábítószerügyi koordináció állami költségvetése 2010 előtt évente egymilliárd forint volt, most ennek alig harmada. Pluszforrásokról csak a duma megy, a kifizetések nem.

6. A módszertani bázist jelentő állami intézmény (NDI) és helyi szerveztek (pl. KEF) láthatatlanná váltak.

7. Az ellátórendszer sorvad: a kutatások elmaradása mellett mára olyan minimumszolgáltatások is veszélybe kerültek vagy teljesen megszűntek, mint a szűrés vagy a tűcsereprogramok.

8. A hepatitis C fertőzés már nem csak a droghasználókat, az egész lakosságot veszélyezteti.

9. A 2009-ben elfogadott drogstratégiát minden parlamenti párt és szakmai ernyőszervezet támogatta, a Fideszt kivéve. Magyarországnak 2010 óta se átfogó drogstratégiája, se rövid, kétéves akcióterve nincs.

10. Az aktív injektálók harmada HCV fertőzött akkor, amikor több fővárosi és vidéki tűcsereprogram már szünetel.

Ezeket a tényeket akarja az Orbán-kormány elhallgatni.

A 2010-ben szintén felszámolt kábítószerügyi eseti bizottság elnöke jómagam voltam, a testület ellenzéki tagjai pedig többek között Soltész Miklós és Hoffmann Rózsa voltak. Soltész ma a szociális, Hoffmann pedig az oktatási ügyekért felelős államtitkár. Mindkettőjüknek óriási a felelőssége abban, hogy idáig jutott a kábítószerhelyzet Magyarországon. Miután nem négyévenként újrakezdhető munkáról, hanem közel 30 év szakmai erőfeszítéseiről van szó, követeljük, hogy a 2014-es kormányváltástól függetlenül azonnal lássanak hozzá a kármentéshez!

Az MSZP továbbra is nyitott az egyeztetésre, ha kell, megosztja saját akciótervét a Fidesz szakpolitikusaival.

Winkfein Csaba,
elnökségi tag