MTI/mszp.hu | Belföld | október 23.
2014. október 22. 18:41

Szabadság akkor létezik, ha az egyes ember is élvezi

Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint szabadság igazából akkor létezik, ha az egyes ember is élvezi.

Hiller István szerdán Budapest XIX. kerületében, Kispesten szervezett ünnepi megemlékezésen azt mondta: 1956 azért volt nagyszerű, mert a résztvevőknek ezt a szabadságot adta a forradalom napjaira.
    
A szocialista politikus megemlékezett arról is, hogy 25 évvel ezelőtt, 1989. október 23-án kiáltották ki az új Magyar Köztársaságot. "Nem szabad, hogy hagyjuk a respublika, a köztársaság tisztelete, a köz iránti közös tiszteletünk (...) csorbát szenvedjen" - fogalmazott. Hiller István azt mondta: nem szabad, hogy a köztársaságból csak annyi maradjon, hogy van köztársasági elnökünk. A köztársaság mindannyiunk közös ügye - hangsúlyozta.
    
Közös érdeknek nevezte, hogy vallják a köztársaság eszméjét, azt a köz érdekében használják, és minden október 23-án nem csupán a tényeket elevenítsék fel, hanem ünnepeljék 1956. és 1989. október 23-át.
    
Beszélt arról is, hogy ezen az ünnepen a pesti srácokra is emlékezünk.
    
Mint mondta: "érdemtelen és manipulatív", ha egy felelősséget vállaló ember nevét nem ejtjük ki. Az 1956-os forradalom összefonódott Nagy Imre nevével Magyarországon és szerte a világon - tette hozzá.
    
Hiller István felidézte, hogy július 14-én, a Bastille lerombolásának napján a franciák vidáman ünnepelnek. Szerinte Magyarországon október 23-án örömmel és vidámsággal kellene gondolni az elődökre. Lesz nap, amikor gyászoljunk a halottainkat - jegyezte meg.

Az ünnepséget a rossz idő miatt nem az Ötvenhatosok terén, hanem a kispesti művelődési központban tartották. Azon részt vett Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere és Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke is.

(Fotó: MTI)