Belföld | közlemény
2012. október 30. 09:31

Szabó Máté szerint is aggályos

A digitális átállással összefüggő törvények módosításával kapcsolatban már korábban is aggályunkat fejeztük ki, ám most kiderült: Szabó Máté szerint sem stimmel az adatkezelés és feldolgozás a javaslatban.

Közel 570 ezer háztartás még mindig csak hagyományos földi antennával tévézik. Ők elveszíthetik műsor-hozzáférésüket, ha az analóg szórás lekapcsolásáig nem állnak át digitális vételre. Mivel jelentős részük szociálisan rászorult, az átállást - helyesen - az állam is segíti. Nem mindegy azonban, hogyan.
 
A törvényhez módosító indítványt nyújtottunk be, mivel számos, az adatok kezelésére és feldolgozására vonatkozó bizonytalanságra bukkantunk benne. Ezeket úgy küszöböltük ki, hogy töröltük az erre vonatkozó részt.

Indítványukat a fideszes képviselők leszavazták, így az alapvető jogok biztosához fordultunk. Kiderült, hogy Szabó Máté is aggályosnak találja az adatkezelésre vonatkozó pontokat. Idézzük: "...elsősorban a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jog sérelme merülhet fel. (...) Nem világos, hogy tulajdonképpen mi történik az adatokkal. (...) Arról sincs ismeretünk, hogy az érintett adatkezelést végző szervek milyen szabályok mentén tesznek eleget a kötelezettségeinek."
 
Kár, hogy a Fidesz gondolkodás nélkül lesöpörte indítványunkat. De még most sem késő változtatni rajta. Ha a javaslat a jelenlegi formájában kerül zárószavazásra, kénytelenek leszünk más fórumon is jelezni alkotmányos kifogásunkat.
 
Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese