mszp.hu | Belföld
2023. június 12. 22:31

Szabó Sándor: Egyre nagyobb a baj a hazai vízvezeték-hálózatok környékén!

Szabó Sándor: Egyre nagyobb a baj a hazai vízvezeték-hálózatok környékén!
Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője a parlament hétfői ülésnapján kérdést intézett Koncz Zsófia miniszterhelyettesnek: „Miért adóztatják az ivóvíz-hálózatot a felújítás támogatása helyett?” címmel.

„Egyre nagyobb a baj a hazai vízvezeték-hálózatok környékén! Hiszen szakértők, tanulmányok számolnak be arról, hogy bizony a hazai ivóvízellátó rendszerek többsége tulajdonképpen kockázatos. De a kormány is beismeri, hiszen a hazai vízhálózat-rendszer 45 százaléka még a kormány szerint is túl van a hasznos élettartamon” – kezdte parlamenti felszólalását Szabó Sándor.  

A hálózat elöregedett, a csőrendszereket a következő 20 évben ki kell cserélni. Ezek élettartamát ugyanis legfeljebb 40-50 évre tervezték, ami kezd lejárni. Ezt pedig már a kormányzathoz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. is kimutatta egy 2018-as tanulmányában, a helyzet pedig csak romlott azóta.

„Hazai civil szervezetek szerint egyébként akár a húsz százaléka is elfolyhat a földbe a víznek, ami megengedhetetlen, hiszen a napokban, amikor ekkora hőhullám sújtja Magyarországot és a világot, akkor bizony felbecsülhetetlen kincsnek számít a víz” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője.

A szakemberek egybehangzó véleménye alapján a probléma 2012 környékén kezdődött, amikor a kormány elkezdte elhanyagolni a vízvezetékrendszer karbantartását, majd ezt követően még meg is adóztatták a közműveket. 2020-ban ezt az adót még drasztikusan meg is emelték.

Szabó Sándor felszólalása végén az alábbi kérdéseket tette fel Koncz Zsófia miniszterhelyettesnek:

  • Mikor indítanak végre egy átfogó és ütemezett országos csőcsere programot a hazai ivóvízellátás biztonsága érdekében?
  • Miért adóztatják meg az ivóvízszolgáltatást?
  • De ha már ezt megteszik, akkor miért nem a vízvezetékek felújítására költik ezt a pénzt?
  • Miért nem csökkentik a vízszolgáltatást terhelő 27 százalékos áfát?

Kapcsolódó párttagok