mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2024. június 10. 18:45

Szabó Sándor: Hogy állhatott le hetekre Szegeden a gyermeksebészeti ellátás?

Szabó Sándor: Hogy állhatott le hetekre Szegeden a gyermeksebészeti ellátás?
A parlament hétfői ülésnapján kérdést intézett Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszterhez, ugyanis gyakorlatilag hét hétig nem volt gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetem által működtetett állami egészségügyi intézményben.

A hírek szerint szinte minden gyermeket Pécsre, Debrecenbe és Budapestre küldtek, több mint kétszáz tervezett műtét maradt el, és 40–50 akut beteget szállítottak tovább távolabbi intézményekbe, amiről az egészségügyért felelős kormányzatnak volt, vagy kellett volna, hogy legyen információja, mégsem tettek semmit.

A szocialista politikus emlékeztetett: eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó, amíg egy tisztasági festést végeznek a gyermeksebészeten, azonban amikor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szembesült azokkal a körülményekkel, amelyek között a műtő üzemelt, nem volt hajlandó az engedélyt megadni a további működéshez. 

Több hét elteltével a lakosság, az orvosi kamara, valamint a sajtó nyomására aztán végre született egy átmeneti megoldás, miszerint a súlyos betegeket átszállítják egy másik épületben lévő műtőbe, aztán az operáció után visszaviszik a gyermekklinikára. 

Míg 2016-ban még a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt uniós pályázatból Szegednek több mint 4 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére, mára elmondható, hogy műteni sem lehet a gyermekklinikán. Szabó Sándor szerint a helyzet kritikus, azonnali megoldást igényel. 

Mindezekre tekintettel a következő kérdéseket tette fel az MSZP országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszternek: 

  1. Hogyan alakulhatott ki az ország meghatározó klinikai központjában az, hogy a gyermeksebészeti műtő alkalmatlan a gyermekek szakszerű ellátására? Ki a felelős a kialakult helyzetért, történt-e az ügyben vizsgálat? 
  2. Mikor rendeződik megnyugtatóan a gyermekek szakszerű ellátása a gyermekklinikán belül? 
  3. Mikorra épül meg Szegeden a régiót is modern és korszerű körülmények között ellátó gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum? 

Kapcsolódó párttagok