mszp.hu | Belföld
2023. április 20. 13:06

Szabó Sándor: Mekkora béremelésre számíthatnak az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók?

Szabó Sándor: Mekkora béremelésre számíthatnak az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók?
A legújabban nyilvánosságra hozott kormányrendelet módosítás tervezetének alapján a kormány számára lehetővé válik, hogy a meghatározott illetmények alsó, illetve felső határánál magasabb összegű alsó, illetve felső határt állapítsanak meg. Ez azt jelentheti, hogy a minisztériumi tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők fizetése 30-60 százalékkal is nőhet.

Ezzel szemben hónapok óta nem született megoldás az egészségügyi szakdolgozók és más kórházi munkatársak bérének megnyugtató rendezéséről. Takács Péter egészségügyi államtitkár ugyan bruttó 260 ezer forintos béremelést ígért azoknak az ápolónőknek, akik 20 éves munkaviszonnyal rendelkeznek a pályán, de ennek részleteiről nem tudtunk meg többet.

A szociális szférában dolgozók anyagi megbecsültsége egyszerűen szégyenletes. Az ágazatban dolgozók bérnövekedésének túlnyomó többségét évről-évre a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése biztosítja, ami mindent elmond a tárca teljesítményéről. 

Ezekre tekintettel kérdezte a következőket Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminisztertől:

  1. Kíván-e élni azzal a kormányrendelet módosítása adta lehetőséggel, hogy akár 33-66 százalékos béremelést is biztosíthat a tárcánál dolgozó tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők részére?
  2. Szükséges-e a minisztériumi vezető munkavállalók tervezett fizetésemelésének megvalósításához annak az európai uniós forrásnak a megérkezése, amihez a tanárok béremelését kötötték? 
  3. Mekkora fizetésemelésre számíthatnak a minisztériumi vezetőkhöz képest a egészségügyben és a szociális szférában dolgozók? 

Kapcsolódó párttagok