delmagyar.hu | Belföld | augusztus 20. ünnep
2015. augusztus 20. 17:29

Szabó Sándor: Szeged jelesre vizsgázott Szent István tanaiból

A Széchenyi téri Szent István szobornál tartott augusztus 20-i ünnepségen Szabó Sándor szegedi MSZP-s országgyűlési képviselő tartott ünnepi beszédet, majd megáldotta az új tápai kenyeret Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa.

Ünnepélyes zászlófelvonással és zenés menettel kezdődött a Széchenyi téren tegnap a Szent István napi városi megemlékezés, ahol három tápai kenyereit is megszegtek.

– Az ünnep akkor jó, ha nemcsak méltóságteljes, hanem gondolkodásra is késztet – mondta Szabó Sándor országgyűlési képviselő a szegedi városi ünnepségen. Hangsúlyozta, István ezer évvel ezelőtt meglátta, hogy csak egységben erős a nemzet, egy olyan összetartó közösségben, amely csak egy irányt jelöl ki magának. – Nincs fennmaradás fejlődés nélkül. És nincs élet egy olyan országban, amit átszőnek az ellentétek, és ahol a bizonytalanság és a félelem uralkodik. És nincs élet ott, ahol a félelem erőszakot szül, a többség visszaél a hatalmával, ahol a gőg és az arrogancia nagyobb súllyal bír, mint az érdemi és értelmes párbeszéd – mondta, hozzátéve, Szeged sokadszor példát mutatott az országnak abból, hogy mi a szegediség: demokratikus gondolkodásból, toleranciából és a józan, humánus és felelősségteljes cselekvésből. 

– A mi sokszínű városunk ma ismét büszke lehet magára, hiszen jelesre vizsgázott Szent István tanaiból. Elsősorban emberségből, azután pedig európaiságból. Szent István épített, Szeged pedig folyamatosan építkezik. Ez az a város a Tisza partján, amelynek nem kell Európához csatlakoznia, mert Európa itt van a város minden kövében és a polgárok gondolkodásában. A nemzetért érzett felelősség egy nemzeten túlmutató közösséghez vezetett, és mi a nemzeti sorskérdésekben egyek vagyunk – magyarázta.

Kondé Lajos, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke kenyérszentelője előtt úgy fogalmazott, a kenyér az élet, megmutatja, nagy dolgokra képes az ember. Az ünnepi beszédeket a Pavane táncegyüttes bemutatója, majd a kenyérszegés követte.