Belföld | éhségmenet
2013. január 30. 09:45

Szabolcs megyéből indul az Éhségmenet!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye csatlakozik az Éhségmenethez, mert ez a megye, a legnagyobb szegénységben, a legnagyobb munkanélküliségben és a legtöbb problémával élő emberek megyéje.  – hangsúlyozta ma Halmi József, megyei alelnök sajtótájékoztatóján, amit négy olyan ember kíséretében tartott, akik maguk is jelen lesznek az Éhségmenetben.


 

Együtt indulunk Nyíregyházáról, a Kossuth térről február 2-án szombaton, 9 órakor, és Budapestig meg sem állunk.  Február 11-én, amikor Orbán Viktor - aki tönkretette az országot - évértékelőt tart a Parlamentben, ott szeretnénk lenni a Kossuth téren, és követeléseinket megfogalmazva kívánunk tiltakozni a kormány tevékenysége ellen - mondták az Éhségmenet képviselői. - Mindenkit nagy szeretettel várunk! Jöjjön velünk 10 métert, 100 métert, 1 kilométert. Azokat is várjuk, akik nem tudnak részt venni, de bármilyen módon támogatni kívánják az éhségmenetet – tették hozzá.

A Közmunkás Szakszervezet tagjai azt mondják, hogy ma bárkiből válhat közmunkás.

„Ma még lehet, hogy polgármester vagyok, de holnap munkanélküli, közmunkás.” – mondta Halmi József. „Meneteljünk együtt az emberekért, a szegény emberekért, az elesett emberekért a kormány ellen.”  – hangoztatta.

Kísérői különböző érdekcsoportokat képviselve jelentek meg.  Volt köztük köztisztviselő, vagy szavaival élve „közszolga”, diplomás munkanélküli, akinek a közfoglalkoztatás az egyetlen megélhetési forrása, négy gyermekes családfenntartó, egyikük pedig a cigány embereket képviselte. Róluk még a későbbiekben is fogunk hallani.

„Én is fogok menetelni, azért, mert így akarom felhívni a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek, a szegény emberek problémájára.  Teljesen egyetértünk a Közmunkás Szakszervezet által országosan megfogalmazott felhívásokkal, és melléállunk. Bár a menet nem csak a Közmunkás Szakszervezetről szól, minden olyan réteget képviselünk, amely ma nehezen tud élni, akinek bizonytalan a jelene és a jövője. Mindenkit képviselünk, aki egy jobb életre vágyik. Mindenkit képviselünk, akit ez a kormány büntet.” – hangsúlyozta Halmi József.

Követeléseink: Munkát, kenyeret egész évben!

Ne 47000 forintért - most januártól 49000 forintért - dolgozzanak az emberek napi 8 órában. Ne hetente, hanem havonta kapják meg a fizetésüket. Töröljék a hátrányos megkülönböztetést szabadság ügyekben, kapják meg ugyanazokat a szabadságokat, amelyeket egy rendes munkavállaló megkap (pótszabadság, gyerekek után járó szabadság).  Követeljük továbbá, hogy egy családból legalább egy fő egész évben dolgozhasson. Bár közmunkában 300000 embert kíván a kormány foglalkoztatni, de ez a 300000 ember nem dolgozik egész évben, hanem csak 1-2-3 hónapot dolgoznak, kinek mennyi jut. Dolgozhassanak a pályakezdők is!  Mindezek kimondottan a közmunkásokra vonatkoznak, azonban szeretnénk egységesen az igazságos közteherviselést és a többkulcsos SZJA-t. Az egykulcsos SZJA-val borult fel az igazságos közteherviselés. Követeljük, hogy kiszolgáltatott munkavállalók érdekében a cselédtörvényt változtassák meg, és ne cselédtörvény legyen, hanem munkatörvénykönyv, ami ténylegesen a munkavállalók érdekeit képviseli. Adják vissza a szakszervezeti jogokat, amiket elvettek. Minden szakszervezet egyforma legyen, ne legyenek különbségek. Követeljük az elmúlt 2 év szociális törvényeinek (a munkanélküli ellátás, a rokkantnyugdíj ellátás, gyed, gyes, családi pótlék) felülvizsgálatát.

"Nagy dolog az, ha ma valaki adja ehhez az ügyhöz az arcát, ebben az országban, ahol félelem van!"  – ismerte el Halmi József a kísérői tetteit. Sajnos, ma sokan vannak, akiket a kormány tönkretett, sokkal többen, mint amennyien ki mernek állni, mert a félelem nagy úr ma Magyarországon.

Ezért indítjuk a megyéből az éhségmenetet, és állunk az élére.  Nagyon bízunk abban, hogy Orbán Viktor a vásárosnaményi látogatás után és az Éhségmenet után rájön, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ember többet érdemel!