mszp.hu | Belföld, Külföld | Ökotárs civilek közlemény
2014. szeptember 17. 11:06

Szaharov-díjat az Ökotársnak!

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának magyar tagjai a mai napon aláírásukkal támogatták Jávor Benedek (Együtt-PM) európai parlamenti képviselő kezdeményezését, amellyel Szaharov-díjra kívánják jelölni a magyarországi Ökotárs Alapítványt.

Szanyi Tibor (MSZP), Ujhelyi István (MSZP), Molnár Csaba (DK) és Niedermüller Péter (DK) ezzel is szolidaritásukat kívánják kifejezni mindazon civilszervezetekkel, amelyeket az orbáni rezsim politikai kereszttűz alá vett. Az EP szociáldemokrata politikusai támogató döntésükkel kapcsolatban azt hangsúlyozták: Orbán Viktor és a Fidesz-kormány az egyik utolsó demokratikus védvonalat, a független civil szférát is erőszakosan fel kívánja számolni Magyarországon, aminek hangosan és határozottan megálljt kell parancsolni.
 
A Szaharov-díjat az Európai Parlamentben működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete ítéli oda a jelöltek valamelyikének, elsősorban az emberi jogok, a szólásszabadság és a demokratikus értékek védelméért. Ahhoz, hogy valaki a jelöltek közé kerüljön, legalább negyven európai parlamenti képviselő aláírása szükséges.
 
Az MSZP és a DK európai parlamenti képviselői