mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 18. 10:09

Szakács: A kormány nem készült fel a válságra

Szakács: A kormány nem készült fel a válságra
A kormány nem készült fel arra, hogy a koronavírus-járványt kísérő gazdasági válság esetleg U vagy W alakú lesz, nem gyorsan visszapattanó – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Startban kedden.

Beszélt arról is: támogatja Mesterházy Attilát, az MSZP korábbi elnökét, aki elindul a párt társelnöki tisztéért az őszi tisztújításon.

Szakács a műsorban a DK elnökségi tagjával, Ráczné Földi Judittal együtt azt mondta: komoly problémák lesznek, ha a kormány ilyen „összevisszaságban” fog neki a járvány második hulláma kezelésének, és „mindenfajta számot mond” az inflációról, a munkanélküliségről és a forint árfolyamáról is.

„Addig magyarosították a Kurzarbeitet” – a Németországban jól működő rövidített munkaidőt - „ameddig az lett belőle, hogy Magyarországon nagyon sok cég elveszítette a beszállítóját, a megrendelőjét, nagyon sokan elvesztették a munkájukat, és most a második hullámban kellene nekik munkát találni, ami nyilvánvalóan nagyon-nagyon nehéz lesz” – mondta Szakács.

Ráczné Földi Judit arra hívta fel a figyelmet: a munkanélküli-adatoknál azt is meg kellene nézni, hogy a még dolgozókat hány órában foglalkoztatják, „mert ez nagyon cseles”: van, akinek négy órára csökkentették a munkaidejét és van, aki minden második héten jár be.

Azt mondta: a kormánynak inkább azt kéne néznie, hogyan vonhatna el pénzt Mészáros Lőrinctől, nem pedig a szállodáit támogatnia, a TAO-t pedig focicsapatok helyett az iskoláknak vagy az egészségügyi intézményeknek kellene adni.

Szakács szerint „le kell vonni a következtetéseket. Azt kell látni, hogy későn jöttek az intézkedések, nem voltak elegendőek, és ami rengeteg pénz kiment, az nem azokra a helyekre ment, ahol az hatékonysággal tudott működni”.

A kormány a két politikus szerint az iskolakezdésre sem készült fel; a hétfő éjjel az iskolaigazgatóknak küldött járványügyi terv megint nem hagyott kellő felkészülési időt az iskoláknak. Újra a pedagógusok kreativitására és felelősségérzetére bízza a kormány a helyzet megoldását, pedig az intézmények sokkal nagyobb segítséget érdemelnének, a szülők pedig nem tudnak már otthon maradni a gyermekekkel.

Ráczné Földi Juditot arról a tiltakozó akcióról kérdezték, amelynek során hétfőn Sermer Ádám liberális ügyvivő társaságában az Állami Számvevőszék előtt igazoltatták, amikor egy molinót feszítettek ki, és két matricát ragasztottak az intézmény táblájára.

Elmondta: már tíz perccel az esemény előtt ott volt öt rendőr, „az volt az első kérdésük, hogy ugye nem fogjuk a molinót sem felakasztani, sem bevinni?” A matricák kiragasztásakor pedig közölték: azért szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

A politikus kifejezte véleményét: a Fidesz 10 éve pártállamot épít. Közölte, még öt hasonló akciót tartanak, s ha pénzbírságot kapnak, azt közmunkában ledolgozzák, mert „fogalmuk sincs a magyar embereknek, hogy mire költi” az állam a befizetett bírságot.

Szakács azt mondta: „Egy picit döbbenjünk már meg azon, hogyha kettő politikus egy közintézmény előtt sajtónyilvános eseményt tart, akkor kimennek a rendőrök, igazoltatják őket és eljárás indul ellenük.”

„Ennél keményebb problémája azért ne történjen se az Állami Számvevőszéknek, se senkinek, hogy egy matricát ráragasztanak az ajtajára” - folytatta.

Mesterházy Attila támogatásáról azt mondta: nem titok, hogy barátok is, Szakács részt vett a programja a kidolgozásában és hisz benne, hogy „ettől egy erősödő MSZP-t tudunk építeni.”