mszp.hu | Belföld
2019. október 30. 13:51

Szakács: igenis alkalmazandók az Európai Bíróság devizahiteles ítéletei Magyarországon!

Levélben juttatta el a devizahiteleseket érintő javaslatait a Kúria elnökének az Adóskamara, és az MSZP-vel együtt választ vár. Magyarországon ugyanis az Európai Bíróság ítéletei ellenére sem nyerhet pert az adós a bankokkal szemben, akkor sem, ha tényekkel támasztja alá igazát – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán.
A Kúria mellett ugyanis működik egy „jobbára inkább anonim” konzultációs testület, mely szerint nem kell az Európai Bíróság döntéseit alkalmazni Magyarországon.

Október 11-én az Európai Bíróság egy lengyel devizahiteles ügyben döntött úgy: ha megállapítják, hogy az ügyfeleket nem tájékoztatták megfelelően a devizaárfolyam-kockázatról, a szerződések semmisek, vissza kell állítani az eredeti állapotot, mintha meg sem történt volna a jogügylet. A konzultációs testület szerint ezt a döntést sem kell Magyarországon alkalmazni, mert a lengyel Polgári Törvénykönyvben (PTK) nem így szabályozták a devizahitelesek ügyét.

„Ebből a két állításból kettő nem igaz” – hangsúlyozta Szakács. „Kettő tényszerűen nem így van: az Európai Bíróságoknak minden ítélete a magyar bíróságokra kötelező érvényű, alkalmazni kell a joggyakorlatban, a másik pedig az, hogy igenis a lengyel PTK-ban ugyanaz a szabályozás van, mint a magyar PTK-ban” – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon láthatóan érvényesült Orbán Viktornak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktuma, melyben garantálta, hogy a magyarországi bankok jövedelmezőek lesznek, és hogy a kormány nem gördít akadályokat a kilakoltatások elé.

Így Magyarországon még akkor sem nyerhet adós pert, hogyha jogilag alá tudja támasztani az igazát, „hiszen mindig jön majd egy (...) konzultációs testület, akik nem számonkérhetőek”, s azt sem lehet tudni, kik a tagjai – mutatott rá Szakács.

„Ködösen, homályosan értelmezgetnek, magyarázkodnak, és ebből pedig további jogvitákat generálnak” – húzta alá.

Az Adóskamara, ez a civil jogvédő szervezet, vállalja, hogy részt vesz e testület munkájában, és segít értelmezni az Európai Bíróság ítéleteit. Ha pedig ezt nem teszi lehetővé a Kúria konzultációs bizottsága, akkor az Adóskamara szívesen látja őket akár nyilvános vitán, a jogi és ténybeli érvek ütköztetésére.

Az ügynek azonban lenne egy politikai megoldása. Ez pedig az, ha a „családokat segítő” kormány végre tudomásul veszi, hogy a devizahiteles probléma létezik, s „a családok évében nem kellene családok tízezreit kidobni az utcára azért, mert ők kötöttek egy paktumot”.

Szakács megismételte az MSZP hosszú ideje hangoztatott követelését: a kormány mondja föl az EBRD-paktumot, mert az nem szolgája a magyar emberek érdekét. Állítsa le a kilakoltatásokat. Szülessen új törvényi szabályozás, legyen új banki elszámoltatás. Az új törvénybe írják bele, hogy az árfolyamkockázatról nem tájékoztatták a bankok megfelelően az ügyfeleket.

„Akkor nem kell egymillió-hétszázezer pert elindítani, csak azok a bankok indítsanak pert, amelyek úgy gondolják: ők megfelelően tájékoztatták az ügyfeleiket.”

„Mi azt gondoljuk, hogy az Orbán-kormány ezt meg tudja oldani” – mondta Szakács.