mszp.hu | Belföld | Gazdaságfejlesztés
2019. szeptember 25. 12:18

Szakács László: Gyengül a forint, egyre kevesebbet kapnak megdolgozott pénzükért a magyar családok!

A családok számára 2-számjegyű béremelést és a mostaninál kétszer nagyobb nyugdíjemelést ígér az MSZP – erről tartott sajtótájékoztatót szerdán Budapesten, Szakács László, az MSZP elnökhelyettese
„Látjuk, hogy a gyenge forint nagyon rossz a családoknak, és a Magyar Szocialista Párt arra szólítja fel a kormányt, hogy védje meg a családok jövedelmét, védje meg a magyar családok vagyonát, védje meg a magyarok pénzét!” – indította az MSZP sajtótájékoztatóját Szakács László. Hozzátette: „Azt látjuk, hogy ez a folyamat csak a magyar családoknak rossz. A kormánynak hasznot termel, a multinacionális cégeknek hasznot termel, a bankoknak hasznot termel, és ennek az egésznek a kárát, az egész számlát a magyar családok fizet ki!” 
 
A szocialista politikus nehezményezte, hogy az elmúlt hónapban minden héten történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben a magyar forint árfolyama, és emlékeztetett az akkor ellenzékben lévő jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor 2005-ös szavaira, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy a forint lerontásával makrogazdasági mutatókat kozmetikázni helytelen. Szakács 2008-ból is hozott idézetet Orbántól „(…) Azok a körülöttünk lévő országok, amelyek ugyancsak kicsi és nyitott gazdaságok, mint a szlovák és a szlovén, most leckéztetnek bennünket, és sokkal jobban viselik a válságot”. 
 
Az MSZP elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az idézett véleményhez képest most, amikor a magyarok fizetőeszköze, a forint az euróhoz képest történelmi mélyponton van, minden drágul az országban és hallgat a kormány. „A jegybank azt mondja, hogy neki nincsen árfolyamcélja. Ez nem igaz! Amikor legutóbb nem volt, akkor a devizahitelek leváltásán 266 milliárd forintot keresett a jegybank. Azt is magyarok fizetik ki!” – tette hozzá.
 
Szakács ismertette, kiknek jó a dráguló euró: „A multinacionális cégek és a bankok is jól keresnek ezek, hiszen ők euróban könyvelnek, de forintban fizetnek ki Magyarországon,  (…) a magyar családok pedig forintban kapják a fizetésüket és nem euróban. A multik, a bankok és a kormány is jól keresnek ezen, miközben mennek fel az alapvető élelmiszerek árai: 30%-kal nőtt a burgonya ára, 10%-kal nőtt a kenyér ára, folyamatosan nő az üzemanyag ára, és ha az üzemanyag ára nő, akkor mindennek az ára nő”. 
 
Figyelmeztetett arra is, hogy amennyiben a kormány folytatja ezt a politikáját, a magyarok kevesebbet tudnak majd vásárolni, egyre kevesebbet ér a családok sok munkával megkeresett pénze. Elmondta, hogy ezt a folyamatot meggátolandó „a Magyar Szocialista Párt támogatja a szakszervezetek törekvését, hogy százalékban kifejezve 2-számjegyű bérnövekedés legyen Magyarországon”. 
 
Szakács László végezetül kitért a nyugdíjasok helyzetére is. „Az inflációt követő nyugdíjemelés nem elegendő ahhoz, hogy a nyugdíjak megőrizzék a vásárlóértéküket, ezért mi azt javasoljuk, hogy a bérnövekedéssel és a gazdasági tevékenység növekedésével emeljük meg a nyugdíjak mértéket. Ez legalább a duplája annak, mint amit most kínált nyugdíjemelésre a magyar kormány” – ismertette Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, a Magyar Szocialista Párt programját.