mszp.hu | Belföld | Quaestor-károsultak brókerkormány
2015. szeptember 10. 15:09

Szakács László: „Ha a brókerkormány tehetetlen, távozzon!”

A Quaestor-károsultaknak kártérítésként eddig kifizetett 88 milliárd forint az emberektől ellopott pénznek csak alig több mint egyharmada, emiatt nem dicsekednie, hanem szégyenkeznie kellene a brókerkormánynak – jelentette ki Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője azon a csütörtöki demonstráción, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tartottak a fideszes brókerbotrányban megkárosított emberek. A politikus szerint, ha a Fidesz-KDNP kormány nem tudja betartatni a hatályos törvényeket, akkor „adják le a luxusautóik kulcsát, szálljanak villamosra és húzzanak el a hatalomból!”

A brókerbotrányokat vizsgáló albizottság tagja elmondta: a Quaestorból eltűnt pénzt olyan fideszes brókerek lopták el, mint például Tarsoly Csaba, aki Szijjártó Péter közeli barátja. A politikus szerint emiatt különösen vérlázító, hogy a Fidesz-kormány nem hajlandó betartani az általuk megalkotott Quaestor-törvényt, amely szerint az érintetteket augusztus 6-ig teljes mértékben kártalanítani kellett volna. „Mondvacsinált ürüggyel, az alkotmánybírósági eljárásra hivatkozva szabotálják a törvényben előírt kifizetések végrehajtását. Pedig Trócsányi László miniszter levélben is elismerte, hogy a Quaestor-törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz benyújtott kérelemnek nincs halasztó hatálya a törvény végrehajtására. Ezzel a miniszter valójában leleplezte Kovács Zoltán és Tállai András államtitkárok hazugságait, akik az alkotmánybíróságra hivatkozva magyarázzák a kifizetések elmaradását.”

Szakács László azt is elképesztőnek nevezte, hogy amikor a Parlamentben Répássy Róbertet arról kérdezte, miért nem hajtják végre a törvényben előírt kifizetést, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt válaszolta, neki és a kormánynak nincs hatásköre a törvény végrehajtására. „Ha ez így van, ha valóban nincs hatáskörük, akkor innen üzenem az egész kormánynak, hogy le lehet adni a szolgálati luxusautó kulcsát, villamosra lehet szállni, és el lehet menni a hatalomból!” – fogalmazott az MSZP politikusa. Hozzátette: ezt a kormányt az emberek választották, és ők is tudják elküldeni. „Márpedig ennek az alkalmatlan, felelősséget lerázó, az emberekkel packázó kormánynak ez lesz a sorsa!” – jelentette ki Szakács László.