mszp.hu | Belföld
2021. április 27. 12:46

Szakács László: „I. István óta tudjuk, hogy hazánk helye a nyugati szövetségi rendszerben van!

Szakács László: „I. István óta tudjuk, hogy hazánk helye a nyugati szövetségi rendszerben van!
Az ellenzék szerint ma a nyugati, demokratikus rendszerek mintájára kellene hazánkat alakítani, nem pedig a keleti, elnyomó, autoriter rezsimeknek kiszolgáltatni.

Gyakorlatilag semmilyen demokratikus felelősséget nem vállal fel ez a kormány – állapította meg dr. Szakács László, az MSZP, és Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Nem kellett volna ennyire felénekelnie ezt a napot a kormánynak, és azt mondani, hogy mindenki igyon sört. Azt kellett volna mondania, hogy mindenki fokozottan tartsa be a szabályokat” – reagált Szakács László a szombati nyitáson történt tömeges, távolságtartás és maszk nélküli teraszozásokra.

Csányi Tamás hozzátette, a halálozások aránya még mindig nálunk a világon az első, Orbán Viktor pedig hergeli a magyar nemzetet, az embereket, miközben a felelősséget hárítja. „Ha a kormányfő havonta egyszer egy órára be is jön a Parlamentbe – mert akkor muszáj neki –, akkor is vagy nem válaszol, vagy nyeglén válaszol, vagy félrebeszél, másról beszél, mást hibáztat, de semmiképp nem ismer el semmilyen saját felelősséget”.

„Nem is válaszol a miniszterelnök arra a kérdésünkre, hogy miért vesznek el1000 milliárd közvagyont és építenek egy árnyék gazdasági hatalmat. Ezeket a kuratóriumokat májusban, a kormányváltás után azonnal visszatesszük a közbeszerzési törvények alá: akár 2/3-os, akár feles törvényekkel is megoldjuk ezt” – ígérte Szakács a közvagyon magánalapítványokba való átjátszásának megszüntetésével kapcsolatban.

Arra a gyakori fideszes felvetésre, hogy annak idején a „kommunisták” privatizáltak mindent, amit a Fidesznek kellett visszavásárolni, Szakács visszakérdezett: „Én nem voltam KISZ-titkár, mint a mostani miniszterelnök, és nem IMF hitelből gazdálkodom, de ő a kormánya melyik részével nem elégedett, amelyik ezek szerint nem jó gazdája az állami vagyonnak”?

Elmondta, pártja szerint a magyar politika centrumának máshol kell lenni, elsősorban ezért kell a Fideszt leváltani 2022-ben. „Jelenleg kiviszik a közvagyont, ami mindig elveszti közvagyon jellegét. Mindannyian látjuk, hogy ezt csinálja például Matolcsy és az MNB már sok éve »kicsiben«, és most ezt akarják megcsinálni borzasztó nagyban”.

Csányi Tamás hozzátette, hogy például a mezőhegyesi Ménesbirtokot is bedaráló Jövő Nemzedéke Földje Alapítványba a vádlott Simonkát is betennék kurátornak a fideszesek, a közvélemény pedig csak azokkal a lesújtó kormányzati adatokkal tud dolgozni, amit a kormány és annak körei kommunikálnak, ideértve Matolcsy megszólalását is a nyugati demokráciáktól való eltérésről.

„Nézzük meg a példákat: Szingapúrt említette, ami egy irányított demokrácia maximum fix 8 hellyel a mindenkori ellenzéknek; Kínát, ahol a Kínai Kommunista Párt a kormány szerint jó, ők a »jó kommunisták«, tőlük szeretünk hitelt felvenni, és az Emirátusok, ami egy királyság, tehát egyik sem demokrácia. Ehhez képest I. István óta itt vagyunk Európában, és vannak előttünk nagyon szép példák, amiket néznünk kéne. Ott van ugyebár a Yale egyetem a Fudan helyett, ott van a Heidelbergi Egyetem, illetve az Oxford, a Cambridge, a Sorbonne… tehát olyan kultúra van itt, Európában, ami elől nem kell nekünk annyira elmenni keletre, és megkeresni azokat a gyökereket, amik nincsenek ahelyett, amik megvannak nekünk itt Európában” – sorolta a szocialista politikus.

„Szerintünk nekünk itt, Európában van a helyünk! Magyarország most eladósodott a kelet felé, Putyin Oroszországa felé meg a Kína Kommunista Párt felé. Ezek az esetek bizony már nem csak gazdasági szempontból, de politikai, külpolitikai szempontból is szuverenitási kérdéseket vetnek fel” –  húzta alá Szakács László.