mszp.hu | Belföld
2020. november 10. 14:04

Szakács László: „Kicsit olyan, mintha Orbán Viktor rányomott volna a pánik gombra”

Szakács László: „Kicsit olyan, mintha Orbán Viktor rányomott volna a pánik gombra”
Családokat taszít nyomorba a kormány, miközben több százmilliárdot hagy a haveri cégeknél és sportból kivérezteti az önkormányzatokat – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kedd reggel az ATV Start című műsorában.

Ismét felkészületlen, átgondolatlan és kapkodó intézkedéseket hozott a kormányzat.

„Kicsit olyan, mintha Orbán Viktor rányomott volna a pánik gombra. Pénteken még arról beszélt, hogy a meglévő szabályok jók, csak be kell tartani, ehhez képest látszik, hogy most egy újabb kapkodás van. Tavasszal is ezt csinálta, hogy pénteken még azt mondta, nem zárja be az iskolákat, aztán volt egy hétvégéjük a szülőknek és a tanároknak, hogy megoldják a gyerekek otthon maradását” – mondta Szakács László, aki szerint jó dolog, hogy bejelentések vannak, ám az elmúlt 3-4 hónapot nem arra használta a kormány, hogy felkészüljön a második hullámra.

„A szállodák nem bejelentésekből tudják kifizetni a dolgozóikat, hanem megfelelő űrlapokból, amikből majd lesz pénz. Ezt vártuk, hogy fel vannak-e készülve a járási hivatalok, például, arra, hogy fogadni tudják ezeket az igényeket. Mindenki tudta, hogy lesz második hullám, de nem látjuk, hogy felkészültek volna, hogy a táppénzt kiegészítenék, hogy távolmaradási díjat adnának a szülőknek” – sorolta a hiányosságokat a szocialista politikus.

Kerpel-Fronius Gábor szerint bizalmatlanságra ad okot járványhelyzetben, ha egyik nap azt jelentik be, nem lesz lényegi változást, majd másnap az ellenkezőjét. „A családok, a munkaadók nem tudnak így felkészülni. (…) Ki kellene az ellenzéki pártok véleményét is kérni, meg kéne beszélni az önkormányzatokkal is a terveket, mennyire hajthatók végre a gyakorlatban az intézkedések” – javasolta a momentumos főpolgármester-helyettes.

 „Szívesen beszámolnánk arról, hogy például a kormánypártok és az ellenzéki pártok között milyen egyeztetések, viták voltak, (…) hiszen közösen szeretnénk megállítani a válságot, csak éppenséggel ilyen érdemi egyeztetések nincsenek” – emlékeztetett Szakács.

„Örülünk, hogy a kezdeményezésünkre a kormány rácsapott, és tesztelik a pedagógusokat, de sajnos a szociális ágazatban dolgozók megint kimaradnak ebből” – mondta Kerpel-Fronius utalva a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére, hogy ingyenesen teszteljék a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat, amelyet a kormány hirtelen átvett.

Reagálva arra, hogy a kormány elvenné az iparűzési adót – az önkormányzatok legfőbb bevételét – elmondta, „Egy ilyen ötletnél, ami több mint százmilliárd forintot vonna el az egyébként 211 milliárdos tervezett bevételű fővárosi költségvetésből, ott nagyon nagy baj van. Ez már nem játék, ez már nem annak a kérdése, hogy ki fogja megépíteni a rakpartot vagy befejezni biodómot; ez annak a kérdése, hogy el fogják-e vinni a szemetet, hogy működik-e a majd a tömegközlekedés, hogy működtethető-e a közvilágítás. Itt már a budapestiek biztonságával és egészségével játszanak”!

Arra, hogy kinek kellene igazán kivennie a részét a védekezésből, Szakács úgy reagált, „Mi úgy gondoljuk, hogy a tőkeerősebb nem-közszolgálati szektorok keressenek most egy kicsit kevesebbet, (…) hiszen például a bankszektor 600-700 milliárdot keres évente Magyarországon. A lakosság terheit csökkenteni kellene, a végrehajtásokat pedig leállítani, hiszen a válság közepén nem lesznek most jobb helyzetben”.

Hangsúlyozta, a rezsiköltség-csökkentés is aktuális lenne, hiszen „egyrészt, 101 forintért adják a gázt, miközben 30-ért veszik, másrészt mikor mindenkit – joggal – hazaparancsolnak, akkor otthon is mindenkinek több a rezsije” – mondta az MSZP-s képviselő. Ismertette, pártja javaslata szerint alanyi jogon15 m³ gázt és 1 m³ vizet havonta ingyenessé kellene tenni, ez sokat segítene az embereknek. Kerpel-Fronius Gábor megjegyezte, ő inkább a rászorultság-alapú rezsicsökkentést támogatná.

Visszatérve az iparűzési adóra, elmondta, ha a fideszes politikusok nem mérik fel, hogy ezzel kivéreztetik az önkormányzatokat, vagy éppen ez a céljuk, akkor „iszonyatos kezekben van az ország”.

„Odamentünk a legutóbbi közfejlesztések tanácsán, hogy szeretnénk fejlesztési hitelt felvenni, egy ideiglenes újrakezdési adót kivetni a kevésbé sújtott, sőt profitáló szektorokra. A fejlesztési forrásoktól azonban elzárja a fővárost a kormány, és most az iparűzési adóval egyszerűen még a működéshez szükséges alapvető forrásokat is kirántja a lábunk alól” – panaszolta a főpolgármester-helyettes.

„Na de keressük csak meg ezt a pénzt gyorsan” – vetette fel Szakács László. „82 milliárdot adtak a Budapest-Belgrád vasútvonalra a védekezésre fenntartott alapból.

Nem ért volna ez rá jövőre? 75 milliárdba fog kerülni a Mátrai Erőmű átvétele: Mészáros Lőrinc nem ért volna rá ezt 1 évvel később megkapni? A Paks2-vel együtt, ami már csúszik 4 éve, és most csúszhatna még félévet, most már 200 milliárd feletti összegnél tartunk.

Ha a közműveket olcsósítani akarják, akkor mondjanak le a közműadóról, amivel már most százmilliárdos adósságba kergették bele az önkormányzati közmű-szolgáltatókat. Ez maradjon a lakosságnál, kapják az emberek olcsóbban ezeket az ellátásokat, és nem szakadnak meg a fizetési láncok” – ismertette az MSZP javaslatát.

„Az már el sem érte az érzékelési küszöböt, hogy pénteken a közműadót felemelték több mint négyszeresére, 1,2 milliárdról 5.5 milliárd forintra” – jegyezte meg zárszóként a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor.