mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 02. 00:01

Szakács: Nagyobb szabadságot a tanítás megkezdésében!

Szakács: Nagyobb szabadságot a tanítás megkezdésében!
Nagyobb szabadságot kellene adni az iskoláknak a tanítás megkezdésében, hogy el lehessen kerülni a reggeli tumultust – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, az ATV Start című műsorában kedden Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja társaságában.

Mindketten azt mondták: az EMMI intézkedési terve a tanításra nagyon nehezen tartható.
Miért nem értek oda a fertőtlenítőszerek időben az iskolákba? Miért nem dolgozták ki azokat a protokollokat, amikkel el lehet tolni az iskolakezdést? – kérdezett Szakács, kiemelve: most volt két-három hét felkészülni, nem úgy, mint tavasszal, amikor péntek este jelentette be Orbán Viktor, hogy hétfőtől digitális oktatás van.

Elmondta: kisgyerekes szülőként „nagyon-nagyon aggódik”, és „elemi érdeke”, hogy mindig szót emeljen a nyugodt tanulás feltételeiért.

A tavaszi digitális oktatásról elmondta: a tanulók 25%-a eszköz és internet híján nem fért hozzá, „folyamatosan követeltük, és nemcsak a családoknak, hanem a tanároknak is”, mégsem volt olyan kormányzati program, mint Portugáliában vagy Spanyolországban, ahol laptopokat osztott a kormány a rászorulóknak.

Végül civilek és pártok szervezték karitatív akcióban a még használható gépek eljuttatását rászorulókhoz Magyarországon – mondta.

Elmondta: a járvány csak Pécsett havi 240 millió forintos bevételkiesést okozott a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jelentése szerint, miután a Pécsi Egyetem külföldi diákjai által lakott lakások, az általuk látogatott kisboltok és éttermek forgalma csökkent.

A 13,6%-os második negyedévi magyar gazdasági visszaesésről Szakács azt mondta: ekkora hiányra senki nem számított, májusban a jegybank még növekedésről beszélt.

A kormány gazdaságvédelemre fordított pénzei viszont rosszul kiválasztott iparágak felvirágoztatására és az oligarchákhoz mentek, és a kormány még devizahitelt is felvett, felduzzasztva az államadósságot.

„Egy dolog a lényeg: nem tudták pontosan, hogy mit csinálnak” –jelentette ki Szakács.