mszp.hu | Belföld
2021. december 01. 15:14

Szakszervezeti csúcstalálkozót szervez Komjáthi Imre

Szakszervezeti csúcstalálkozót szervez Komjáthi Imre
Már több mint 20 konföderáció és ágazati szakszervezet jelezte részvételi szándékát azon a szakszervezeti csúcstalálkozón, amit az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese szervez – jelentette be a szocialista politikus az ATV Start című műsorában szerdán.

„Márki-Zay Péternek is nagyon fontos a szakszervezeti mozgalom, a munkavállalók védelme. (...) Mi, szocialisták következetesen a munkavállalók pártján állunk, (...) ugyanezt fogom képviselni Márki-Zay Péter mellett is” – mondta az elnökhelyettes, akit Márki-Zay a szakszervezetekkel való kapcsolattartásra kért fel.

Komjáthi azt mondta: 2010 óta azt látni, hogy „kétharmaddal, uniós pénzeső mellett” egyre jobban szétszakad a társadalom. Az emberek „felhördülnek”, mikor a KSH 480 ezer forintos átlagbért közöl, miközben Szabolcsban az átlag bruttó 196 ezer.

„Mi, szocialisták, nem azt mondjuk, hogy el tudnánk hozni holnaptól a Kánaánt, hogyha kormányváltás lenne, de mi az esélyteremtésben hiszünk. Abban hiszünk, ami rám van írva,” – mutatott „Munkát, kenyeret!” feliratú vörös felsőjére – „hogy ’Munkát, kenyeret!’.

Abban hiszünk, hogy esélyt kell adni ahhoz az embereknek, hogy dolgozni tudjanak. Esélyt kell adni (...) arra, hogy legyen kenyér az asztalukon”.

Mint mondta, a szocialisták járványhelyzet alatt tett javaslatai, például hogy az élelmiszerek áfája 27 helyett 18%, az alapvető élelmiszerek áfája pedig csak 5% legyen, az azonnali segítséget célozzák; ilyen a nyugdíjak kérdésének rendbehozatala is.

Kifejtette: vannak módszerek, amivel az áfakülönbözet „lenyelését” meg lehet akadályozni; nem véletlenül követeli ezeket az elemeket, és egy sor más intézkedést a Magyar Szocialista Párt a járványhelyzet kezdete óta. A nyugdíjakra azt mondta: „kivételesen” helyes döntés volt a kormány részéről, hogy egységesen 80 ezer forintot fizetett ki nyugdíjprémiumként, de a 13. havi nyugdíj elosztása már nem igazságos.

A munka világát érintő ellenzéki programról azt mondta: a Közös Alap elnevezésű programalapban, amely a kozosalap.hu oldalon elérhető, lefektették a legfontosabb, a Munka Törvénykönyvével, a kollektív szerződésekkel, a pedagógusok béremelésével kapcsolatos alapokat, miként a társadalommal, egészségüggyel, szociális kérdésekkel kapcsolatos alapokat is.

„Ezekben nincs vita”; az arányokban, meg hogy mikor lehet bevezetni a különböző lépéseket, lehetnek „nüansznyi eltérések” – mondta.

Komjáthi azt mondta: a munkáltatók sem örülnek annak, „hogy ilyen párhuzamos világ alakult ki”; a kormánypárti képviselők „dicshimnuszokat zengenek”, milyen jól áll az ország és a gazdaság, „és közben meg egy egészen más világot látunk a valóságban”. Hozzátette: csak meg kell nézni azokat az építkezéseket, szállodákat, ahol a NER kegyeltjei kapnak pénzt, és azokat, ahol nem.

„Ez nagyon nincs így jól, és nagyon nem szeretik ezt a munkáltatók” – jelentette ki, kifejtve: „ők is érzik: azok a tisztességes munkáltatók, akik tisztességes pályázaton szeretnének tisztességes pénzt kapni és abból munkavállalókat felvenni, vállalkozást üzemeltetni.”

Kérdésre elmondta: a szocialisták és a szakszervezetek által alkalmazott nyomásgyakorló eszközök célt értek a cégeknél, egyre többen visszakoznak abból, hogy a munkavállalókkal próbáljanak akár 800 ezer forintig terjedő összegeket visszafizettetni a munkaidőkeretben le nem dolgozott órákért.

„Megengedhetetlen, hogy ezt velük kifizettessék” – hangsúlyozta Komjáthi, hozzátéve: ha kell, drasztikusabb eszközökkel is fel fognak lépni, demonstrálni fognak és megmutatják az embereknek az ezt alkalmazó cégeket¸ hiszen a dolgozók nem tehetnek arról, ha egy cég rosszul gazdálkodott a munkaidővel.

„Az az igazi rabszolgatartás! Az az igazi népnyúzás!” - mondta a visszafizetési követelésre. „Ez tűrhetetlen! Mi, szociáldemokraták, ezt biztos, hogy nem fogjuk engedni!” - hangsúlyozta nyomatékosan.

„Zagyvaságokat beszél” – minősítette a politikus kérdésre Tállai András kijelentését, aki szerint bár magasabb az infláció és gyengül a forint, de az emberek ezt nem érzik. Mint mondta, Tállai kijelentése „beilleszthető abba a sorba, amit 2010 óta hallunk a fideszes politikusoktól, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni, (és) hogy egyébként a magyar munkavállaló az lusta és nagyigényű”.

Úgy folytatta, Tállai „egyébként sem a szívem csücske, (...) 2012 óta főleg, amikor az első éhségmenetnél megpróbálta csőbe húzni az éhségmenetelőket egy kis pálinkás teával”.

A Magyar Nemzet és más kormányközeli nyomdatermékek minősítésére, hogy ő lenne „az MSZP láncra vert vörös ökle”, a politikus úgy reagált: nagyon szerettek volna ütni rajta egyet, de olyannyira nem sikerült, hogy ezzel valójában dicsérték, hiszen arra a demonstrációjára utaltak, amikor egy szakszervezeti vezető kirúgása miatt tiltakozásul az esztergomi Suzuki-gyár kapujához láncolta magát.

Kapcsolódó párttagok